Hyundai i GM ozbiljni u razvoju „letećih automobila“

Hyundai Motor Co i General Motors Co izjavili su da nastavljaju sa razvojem letećih automobila, dok je južnokorejska kompanija izrazila optimizam da bi mogla da ima vazdušnu taksi službu već 2025. godine.

Izvršni direktor GM rekao je da bi vazdušnim taksi službama moglo trebati do 2030. godine da prevaziđu tehničke i regulatorne prepreke i postignu komercijalizaciju. Avione sa nultom emisijom, koji poleću i sleću poput helikoptera i prevoze putnike i teret, razvijaju je brojni startupi, kao i proizvođači aviona i proizvođači automobila, ali im predstoji dug put do profitabilnosti. Hyundai je ispred svog prethodno navedenog rasporeda za uvođenje vozila sa vazdušnom mobilnošću, rekao je Jose Munoz, glavni operativni direktor kompanije, u intervjuu emitovanom na konferenciji Reuters Events Car of the Future.

Munoz, koji je takođe izvršni direktor Hyundaia u Severnoj Americi, ranije je rekao da će gradski vazdušni taksiji biti u funkciji na glavnim američkim aerodromima do 2028. godine a možda i ranije. Rekao je da bi se to moglo dogoditi pre 2025. godine. „Ovo tržište vidimo kao značajnu priliku za rast“, ​​rekao je Munoz, dodajući da je „veoma siguran“ u razvoj tehnologije. Hyundai razvija vazdušni taksi pogonjen električnim baterijama koji mogu prevesti pet do šest ljudi iz urbanih centara sa velikim gužvama do aerodroma.

Ostali proizvođači automobila koji razvijaju leteće automobile samostalno ili sa startupovima uključuju Toyota Motor Corp, Daimler AG i kineski Geeli.

Mislim da je ovde dug put“, rekla je Pamela Fletcher, potpredsednica GM-ovog Global Innovation tima, na Rojtersovom događaju. „2030. je verovatno prava komercijalna tačka preokreta. Mnogo još posla treba obaviti na regulatornoj strani, kao i na stvarnoj tehnološkoj strani.”

U januaru je GM predstavio leteći koncept Cadillac. Morgan Stanley je procenio da bi ukupno adresno tržište za gradsku vazdušnu mobilnost moglo dostići 1 bilion dolara do 2040. i 9 biliona dolara do 2050. godine.

2019. godine Hyundai, koji ima namensku Diviziju za urbanu vazdušnu mobilnost koju je vodio Jaivon Shin, bivši NASA-in inženjer, obavezao se da će uložiti oko 1,5 milijardi američkih dolara u gradsku vazdušnu mobilnost do 2025. godine.

Munoz je rekao da Hyundai vidi da njegovi leteći automobili ne služe samo rezidencijalnim kupcima već i prevoze komercijalni teret.

Hyundai ne želi da prodaje leteće automobile kao jednostavnu transakciju, ali veruje da može razviti usluge oko vozila, rekao je Munoz.

izvor&foto: carsifu.my

video: youtube

Pročitajte i...