Honda prodaje britansku fabriku automobila logističkom gigantu

Honda je pristala da proda svoju jedinu britansku fabriku automobila u Swindon-u na jugu Engleske logističkom gigantu Panattoni, rekao je portparol kompanije, budući da novi vlasnik navodno planira da uloži veliku investiciju na ovom prostranom mestu.

Japanski proizvođač automobila, koji proizvodi oko desetinu od 1,5 miliona proizvedenih automobila u Britaniji, doneo je odluku dve godine nakon što je 2019. objavio nameru da prekine proizvodnju u svojoj fabrici u Swindon-u.

Honda, koja se muči u Evropi, rekla je da zatvaranje fabrike nije povezano sa odlaskom Britanije iz Evropske unije, ali da je potrebno usredsrediti aktivnosti na regije u kojima očekuje da će prodati većinu automobila.

Panattoni je rekao da ulaže 700 miliona funti investicija u svoj razvoj povezan sa logistikom, s ciljem stvaranja novih radnih mesta, nakon što Honda završi razgradnju pogona koji za svoje civilne hečbekove, verovatno sledećeg proleća, izvestio je ranije Financial Times .

Najnoviji potez usledio je nakon odluka elektronskih kompanija Sony i Panasonic da iz Britanije presele svoja sedišta u EU, dok je Hitachi zaustavio projekat nuklearne energije u Britaniji usred Brexita.

izvor: carsifu.my

foto: carsifu.my; Image by StockSnap from Pixabay