Hologrami na prozorima automobila

Zamislite da je svaki prozor ekran: vozači će u bliskoj budućnosti biti podešeni da vide holograme u realnom vremenu na svom head-up displeju – i na svakom komadu stakla u automobilu. To je plan kompanije za nabavku tehnologije Wayray.

Trodimenzionalne animacije sa uputstvima, reklamama i drugim informacijama pozicioniranim do milimetra i projektovanim na svakom uglu sveta oko vas – ovo je novootkrivena vizija ruske kompanije.

Dobavljač je razvio ono za šta tvrdi da je prvi head-up ekran koji kombinuje holografiju i proširenu stvarnost. Prva serijska proizvodnja najavljena je za 2025. godinu.

Tamo gde su ranije u vidno polje mogli da se projektuju samo brojevi ili jednostavne grafike, Wayray tehnologija reflektuje složene animacije na prozore, koje se mogu percipirati kao trodimenzionalne čak i bez posebnih naočara.

Kreću se u tandemu sa pokretima automobila i pozicionirani su tako da odgovaraju vašem okruženju, omogućavajući vozačima da dobiju savete o svojoj ruti i ažuriranja od sistema pomoći.

Što se tiče putnika, mogu se prikazati i zabavni sadržaji poput igrica ili saveta o putovanju.

Čak se i oglasi mogu prikazivati na način koji je specifičan za lokaciju, kaže proizvođač, što znači da bi taksiji i automobili za iznajmljivanje jednog dana mogli da ističu restorane i prodavnice dok prolazite pored njih.

Prema proizvođaču, sistem nudi još više prednosti, a da ne košta znatno više: u poređenju sa konvencionalnim head-up displejima, on zahteva samo oko 10 odsto prostora za instalaciju i stoga se može ugraditi u sva vozila.

Pored toga, ekran nije ograničen samo na vetrobransko staklo ispred vozača. Pošto je tehnologija zasnovana na specijalnom filmu umesto projektora, sve površine prozora u vozilu mogu se pretvoriti u displeje.

Da bi demonstrirao tehnologiju, Wayray je zajedno sa dizajnerskim studijom proizvođača sportskih automobila Koenigsegg napravio izložbeni automobil, Holograktor.

Mali električni automobil je dizajniran da bude taksi budućnosti, a njime čak može upravljati i vozač putem daljinskog upravljača ili autopilota.

Prema proizvođaču, tri sedišta čekaju iza vrata sa galebovim krilom urezana daleko u krov, od kojih se sa svih pruža najbolji pogled. I pošto je idealno da neko drugi vozi tako da se u hologramima može neometano uživati, na svakom sedištu su džojstici i tačpedi za igranje i surfovanje.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...