Highways England eksperimentiše sa nižim ograničenjima brzine

Ograničenja brzine na autoputevima M6 i M5 u Velikoj Britaniji biće spuštena i biće identična za sve tipove vozila. Rešenje je namenjeno poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjenju emisije CO2.
Operater autoputeva u Engleskoj, Highways England, preduzeo je potez u okviru eksperimenta koji će smanjiti ograničenje brzine na deonicama autoputeva M1, M5, M6 i M602.
Maksimalna dozvoljena brzina, kako za automobile, tako i za kamione, iznosiće 60 mph (približno 96 km/h). Targetirani su delovi M5 u Oldburiju, na raskrsnici sa M6 (spoj 8), M6 u Birminghamu, između čvorova 6 i 7, M1 između čvorova 33 i 34 i M602 između čvorova 1 i 3 prema Ecclesu, Veliki Mančester.
Promena ograničenja brzine na autoputu M5 sprovešće se kasnije ove godine, a sve ostale promene biće pokrenute do kraja ovog meseca.
Donja ograničenja brzine na ovim rutama primenjivaće se u periodu 12-15 meseci. Preliminarne studije sugerišu da smanjenje dozvoljene brzine može dovesti do smanjenja emisije izduvnih gasova za 17%.
Ograničenja brzine u ovim oblastima se smanjuju jer su identifikovana kao područja u kojima su nivoi azot-dioksida premašili godišnju prosečnu granicu.
Prema Highways England, uticaj na vreme putovanja biće „minimalan“.


izvor: trans.info

Image by John Howard from Pixabay

Pročitajte i...