Hegelmann isprobava novo rešenje za uštedu od 10.000 litara goriva godišnje

Hegelmann Express testira novi membranski sistem na svojim kamionima i nada se da će uštedeti preko 10.000 litara goriva za godinu dana. Smanjeni otpor vazduha koji obezbeđuje poseban sistem membrana može uštedeti do 1,8 litara goriva na 100 kilometara, tvrdi proizvođač inovacije, Betterflow.


Da bi značajno smanjila potrošnju goriva i emisiju CO2, međunarodna transportna i logistička kompanija Hegelmann oprema pet svojih prikolica posebnim aero sistemima Betterflow-a.
Očekuje se da će obećani smanjeni otpor vazduha uštedeti do 1,8 litara goriva na 100 kilometara. Uz prosečnu kilometražu od 120.000 kilometara godišnje, ovo rezultira uštedom od preko 2.000 litara godišnje za svako od 5 opremljenih vozila.
Hegelman testira sveobuhvatni paket koji se sastoji od donje membrane (LowFLOW), poklopca za zaštitu donjeg dela karoserije (LovFLOW Shape), letvice za pregradu prikolice (HighFLOW) i automatskog sistema zadnjeg krila (RearFLOW ).
Da bi se uštedelo što je moguće više CO2, ova tehnologija će se uglavnom koristiti u transportu na velike udaljenosti.
Komponenta LowFLOW proteže se skoro preko celog donjeg dela karoserije. Nosači na zadnjoj šasiji i prednjim potpornim nogama zatežu membranu i zatežu je u glatki oblik, optimizujući protok ispod karoserije. Pored toga, komponente LowFLOW Shape pokrivaju zadnju zaštitu donjeg dela karoserije. Obe komponente su izuzetno robusne i ne zahtevaju održavanje, objašnjava proizvođač.
HighFLOW sistem obezbeđuje optimalan protok vazduha u zadnjem delu. Ovo se koristi za koordinaciju protoka vazduha ispod karoserije i krova.

Jaka turbulencija u zadnjem delu smanjena je potpuno automatskim sistemom zadnjih krila RearFLOW, koji se automatski otvara pri brzini od 60 km/h. Kao rezultat, u proseku se može uštedeti 1,8 litara goriva na 100 kilometara.

Očekuje se da će se Hegelmanova investicija od oko 10.000 evra po prikolici isplatiti posle 15 meseci.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...