Hapag-Lloyd naručuje 150.000 TEU novih kontejnera

Na jednu od svojih najvećih narudžbi kontejnera do danas Hapag-Lloyd troši 550 miliona američkih dolara i nastavlja svoj prelazak na čelični pod.

Hapag-Lloyd je objavio da je naručio 150.000 TEU novih kontejnera. Kompanija je u 2020. uvrstila 350.000 dodatnih kontejnera, kombinaciju jedinica u vlasništvu i pod zakupom, ali iz kompanije navode da je „danas potreba znatno viša od normalnog broja kontejnera da bi nosili istu zapreminu, jer se kontejneri sporije okreću“.

U brojku od 150.000 TEU uključuju se i hladnjače. Jedan deo kontejnera je isporučen u 1. kvartalu 2021, ali očekuje se da će većina biti isporučena u narednim mesecima. Pored toga, Hapag-Lloyd je naručio i 8.000 TEU specijalnih kontejnera koji će se koristiti za transport prevelike ili opasne robe.

Industrija brodskih kontejnera trenutno beleži neviđenu potražnju, što je dovelo do nedostatka kontejnera širom sveta. Svojim nedavnim porudžbinama, Hapag-Lloyd doprinosi naporima da se olakša trenutna situacija i moći će da ponudi svojim kupcima mnogo bolju uslugu“, rekao je Rolf Habben Jansen, izvršni direktor kompanije Hapag-Lloyd. Verovatno će određeni broj kontejnera imati čelične podove, nešto što je Hapag-Lloyd pionirski uveo od 2013. Godine 2020. Hapag-Lloid je dodao 12.000 TEU kontejnera sa čeličnim podovima i oni sada čine 40% flote otvorenog krova kontejnera.

Nosač podupire čelične podove kako bi ih preuzeo od bambusa i hibridnih podova kao najpoželjniju alternativu tvrdom drvetu u suvim kontejnerima.

Ranije ovog meseca prevoznik je rekao: „Kontejneri sa isključivo bambusovim podovima sada čine najmanji udeo, dok kontejneri sa hibridnim podovima od drveta i bambusa i dalje čine najveći udeo. Međutim, Hapag-Lloyd sada ove hibridne podove smatra samo privremenim rešenjem, jer nose niži maksimalni tovar, sami su teži i skuplji za odlaganje. To znači da su čelični podni kontejneri budućnost kontejnera“.

Hapag-Lloyd je dao poređenje kontejnera od 20 stopa sa podnim opterećenjem od 4,6 t po metru sa drvenim podom, u poređenju sa čeličnim podom koji može da optereti 7,6 tona po metru. U kutijama od 40 stopa, navodi se, čelični podovi mogu nositi dvostruko veću težinu po metru od drveta.

Kritičari čeličnih podova rekli su da je pričvršćivanje i vezivanje sporije i teže kod čeličnih podova, jer se staro drvo i blokade ne mogu zakucati na čelik da bi se osigurao teret. Iako se vlasnici kontejnera osvrću na ovu praksu, ona je široko rasprostranjena. David Piel, viši menadžer za specijalni teret u Hapag-Lloyd-u je rekao da čelični podni kontejneri kompanije Hapag-Lloyd imaju „mnogo više tačaka vezivanja“, a obezbeđivanje tereta „je jednako lako, ako ne i lakše i brže sa čeličnim podnim kontejnerom nego sa drvenim podnim kontejnerom“.

Ostale prednosti čeličnih podova uključuju lakše čišćenje i mogućnost upotrebe kontejnera za različite vrste tereta bez ostataka ili mirisa od prethodnog tereta, uz činjenicu da je čelik izdržljiviji i da se može reciklirati na kraju životnog veka kontejnera. Hapag-Lloyd nastavlja svoj proces prelaska sa hibridnih podova od drveta i bambusa na čelične podove i na ovo gleda kao na dugoročan projekat. Ali ovo će prvo zahtevati neke promene na tržištu dobavljača, uključujući dodavanje većih proizvodnih kapaciteta.

izvor&foto: worldcargonews.com

Pročitajte i...