Hakeri ciljaju lanac snabdevanja COVID vakcina

BBC je izvestio da je, prema IBM-u, međunarodni lanac snabdevanja vakcinama na meti cyber-špijunaže. Identitet hakera nije poznat, ali IBM veruje da sofisticiranost kampanje, koja je ciljala hladni lanac, ukazuje na to da je identitet nacionalne države. Phishing imejlovi su poslati u šest zemalja, koje su ciljale na organizacije povezane sa Platformom za optimizaciju opreme za hladni lanac (CCEOP) kompanije Gavi, međunarodne alijanse za vakcine.

Napadači su se predstavljali za poslovnog rukovodioca legitimne kineske kompanije koja je uključena u hladni lanac snabdevanja CCEOP-a. Zatim su poslali phishing imejlove organizacijama koje su pružale prevoz, koji su sadržavali zlonamerni kod i tražili detalje o evidenciji ljudi. Prikupljene informacije mogle su omogućiti hakerima da razumeju infrastrukturu koju su vlade nameravale da koriste za distribuciju vakcina.

Napredni uvid u kupovinu i kretanje vakcine koja može uticati na život i globalnu ekonomiju verovatno je visoko vredan i prioritetni cilj nacionalne države. Precizno ciljanje i priroda specifičnih ciljanih organizacija potencijalno upućuju na aktivnosti nacionalnih država. Bez jasnog puta do [isplate], sajber-kriminalci verovatno neće posvetiti vreme i resurse potrebne za izvršenje tako proračunate operacije “. navode u IBM-u.

Primećeno je da je do sada hakovanje motivisano prikupljanjem obaveštajnih podataka, a ne ometanjem istraživanja.

izvor@foto: aircargoweek.com