Grupa Lühmann investira u fabriku e-goriva

Kao akcionar eFuela, Lühmann Group je uložila milion evra u Cleantech start-up Caphenia. Grupa Lühmann podržava izgradnju pilot-fabrike u industrijskom parku Hochst, u blizini Frankfurta na Majni, sa udelom od milion evra. U izgradnju proizvodnog pogona konzorcijum deset srednjih energetskih kompanija ulaže ukupno osam miliona evra.

Cleantech start-up Caphenia je razvio reaktor za energiju i biogas u tečnost koji koristi bio-metan, CO2, vodu i električnu energiju za proizvodnju singasa, sirovine za obnovljiva goriva i druge hemijske proizvode. U poređenju sa konvencionalnim procesima snage u tečnost, Caphenia PBtL proces zahteva šest puta manje električne energije i omogućava smanjenje CO2 do 92 procenta.

Nakon završetka, ovim procesom se na lokaciji proizvodi održivo gorivo, čije se količine mogu brzo povećati. Gorivo se može koristiti u postojećoj infrastrukturi kao što je mreža benzinskih stanica iu vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

eFuels forum

„Lühmann Group je pre dve godine pokrenula eFuels forum, u okviru kojeg je više od 40 srednjih energetskih kompanija sada posvećeno e-gorivima. Takođe smo akcionari u eFuel GmbH, koji je uključen u inovativne projekte i kompanije kao što je Caphenia,” kaže Dirk Greife, generalni direktor Lühmann grupe.

Pored toga, Lühmann Group je u januaru 2023. osnovala još jedan konzorcijum kao deo eFuel-a, eFuel Projektentvicklung. Cilj je povećati različite metode proizvodnje sintetičkih goriva u velikim industrijskim razmerama na lokaciji u Donjoj Saksoniji.

Otvoren pristup tehnologiji

„Uvereni smo da je svaki gram manje novih emisija CO2 u atmosferi bitan. Nemamo vremena da se oslanjamo samo na elektromobilnost ako želimo da smanjimo emisiju CO2 iz transporta što je brže moguće. Samo pristupom otvorene tehnologije, u kojem sintetička goriva igraju važnu ulogu, možemo postići preokret u saobraćaju u Nemačkoj“, dodaje Lorenc Kine, generalni direktor eFuela i Lühmann grupe.

izvor&foto: verkehrsrundschau.de

Pročitajte i...