Google, BMV, Volvo i Samsung SDI su se prijavili za poziv WWF-u za privremenu zabranu dubokog rudarenja

Google, BMV, Volvo i Samsung SDI prve su globalne kompanije koje su se prijavile za poziv Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) za moratorijum na dubokomorsko rudarenje, navodi se u današnjoj izjavi WWF.

Podržavajući poziv, kompanije se obavezuju da neće dostavljati minerale sa morskog dna, da ih isključuju iz svojih lanaca snabdevanja i da neće finansirati rudarske aktivnosti na dubokom morskom dnu, navodi se u saopštenju WWF-a.

Dubinskim rudarenjem vadi se kobalt, bakar, nikl i mangan – ključne materijale koji se obično koriste za izradu baterija – iz čvorova veličine krompira koji začinju morsko dno na dubinama od 4-6 kilometara, a posebno ih ima u severnom Tihom okeanu, ogromnom području koje se proteže milionima kilometara između Havaja i Meksika.

S obzirom na to da veći deo dubokog morskog ekosistema tek treba istražiti i razumeti, takva aktivnost bila bi nepromišljeno kratkovidna“, navodi se u izjavi WWF-a.

Moratorijum traži zabranu rudarskih aktivnosti na dubokom morskom dnu sve dok se rizici u potpunosti ne shvate i ne iscrpe sve alternative.

BMV je rekao da sirovine iz dubokomorskog rudarstva trenutno “nisu opcija” za kompaniju, jer nema dovoljno naučnih nalaza koji bi mogli da procene rizike po životnu sredinu.

Južnokorejski Samsung SDI naveo je da je to prvi proizvođač baterija koji je učestvovao u inicijativi WWF-a.

U međuvremenu, dubokomorske rudarske kompanije nastavljaju sa pripremnim radovima i istraživanjima na morskom dnu registrovanih područija.

Kompanije koje poseduju dozvole za istraživanje podmorskog dna, uključujući DeepGreen, GSR i UK Seabed Resources – podružnicu ogranka kompanije Lockheed Martin iz UK – nadaju se da će na kraju prodati minerale sa morskog dna proizvođačima automobila i kompanijama za akumulatore.

DeepGreen, koji je nedavno najavio planove za objavljivanje u spajanju sa kompanijom za akviziciju posebne namene (SPAC), ranije je rekao da će rudarstvo na morskom dnu biti održivije od rudarstva na kopnu jer stvara manje otpada, a čvorovi koji sadrže minerale imaju veće koncentracije metala nego naslage nađene na kopnu.

U međuvremenu, Norveška je rekla da bi mogla izdati dozvole kompanijama za dubokomorski rudnik već 2023. godine, potencijalno je svrstavši među prve zemlje koje su ubrale metale sa morskog dna.

izvor: carsifu.my

foto: Image by k_notgeil from Pixabay

Pročitajte i...