Godišnja prodaja električnih automobila premašiće 30 miliona do 2030. godine

Prema pisanju prvog domaćeg portala o energetskoj efikasnosti, „E2, do kraja ove decenije trećina ukupno prodatih novih automobila na svetu biće električna vozila. Time bi broj prodatih električnih vozila u jednoj godini u svetu dosegao 31,1 milion, deset miliona više nego što se ranije predviđalo.objavila je 3. avgusta konsultantska kompanija “Dilojt” (Deloitte), na osnovu istraživanja “Električna vozila: Postavljanje smera za 2030. godinu”.

Prema istraživanju, uprkos poremećajima koje je izazvala pandemija korona virusa, očekuje se da će ukupna prodaja električnih vozila 2020. dostići 2,5 miliona širom sveta.

 Na osnovu godišnje stope rasta od 29%, istraživanje procenjuje da će prodaja dostići 11,2 miliona u 2025. godini i 31,1 milion do 2030. godine, u kojoj bi potpuno električna vozila predstavljala 81% svih prodatih novih električnih vozila, nadmašujući hibridne “plug-in” modele.

“Dilojt” je kao ključni faktor rasta prodaje električnih vozila u narednih 10 godina identifikovao “promenu sentimenta potrošača”, jer mnoge prepreke za prihvatanje električnih vozila postepeno nestaju.

Direktor beogradske kancelarije “Dilojta” i glavni partner u Sektoru za finansijski konsalting, Darko Stanisavić kazao je da je visoka cena električnih vozila zasad ograničava prodaju, ali bi broj potencijalnih kupaca trebalo da se poveća kako se trošak za ta vozila sve više izjednačava s benzinskim i dizelskim ekvivalentima.

Dodatni faktori koji bi mogli dovesti do rasta kupovine električnih vozila, uključuju povoljno regulatorno okruženje – finansijske podsticaje i ciljeve smanjenja emisije izduvnih gasova, kao i raspon modela električnih vozila dostupnih na tržištu, ukazano je u istraživanju.

 Takođe, s obzirom da službeni automobili i vozni park i dalje predstavljaju većinu ukupne prodaje novih automobila, prelazak na električna vozila na korporativnom nivou dodatno će poboljšati opšti, globalni prelazak na električna vozila.

Opširnije pročitajte na portalu www.e2.rs