GMC predstavlja 2024 GMC Sierra EV Denali Edition 1

GMC je zvanično predstavio potpuno električni pickup i otvorio rezervacije za Denali Edition 1 opremu. Potpuno električni GMC Sierra EV Denali iz 2024. pridružiće se pikapu i SUV-u Hummer EV kao treći model električnog kamiona u GMC porodici. Takođe obećava 400 milja procenjenog dometa.

Potpredsednik GMC-a Dankan Aldred je tada prokomentarisao: „Sierra Denali poseduje ogroman kapital za GMC i naše kupce. Sada imamo priliku da razvijemo Sierrine mogućnosti i tehnologije, kao što je omogućeno prelaskom na potpuno električni pogon, uz istovremeno podizanje luksuznog dizajna i udobnosti povezanih sa Denalijem. Kao što je obećano pre više od deset meseci, GMC je zvanično predstavio Sierra EV Denali Edition 1, zajedno sa impresivnim asortimanom i nekim detaljima dizajna koji će se svideti ljubiteljima brenda.“

Ljubitelji GMC brenda bi trebalo da budu impresionirani Sierra Denali EV, posebno ako žele da pređu na električni pogon. Pikap Edition 1 bi mogao privući mnoge od tih znatiželjnih vozača kamiona, sve dok to mogu da priušte.

Za sada, hajde da istaknemo neke od tehnologije unutar i izvan ovog predstojećeg električnog kamiona, a to počinje sa GM-ovom Ultium platformom. Koristeći GM-ovu namensku platformu za kamione Ultium, franšizu Sierra vodi do novih merila sposobnosti, svestranosti i luksuza — sve u paketu sa nultom emisijom izduvnih gasova.

Kada neminovno stigne, GMC Sierra EV Denali Edition 1 biće ponuđen isključivo u modelu kabine za posadu sa integrisanim teretnim delom od 5′ 11″. Njegova MultiPro srednja vrata (standardna za Edition 1) proširuju se na devet stopa prostora za skladištenje između kabine i vrata prtljažnika kada su otvorena.

Kada je MidGate potpuno spušten, dužina skladištenja se dalje proširuje na 10′ 10″ i može zadržati teret na mestu pomoću funkcije za zaustavljanje opterećenja MultiPro Tailgate.

Drugi red podeljen na 60/40 nudi četiri različite konfiguracije koje mogu da vuku opremu dok još uvek mogu da prime putnika. Na kraju, dostupan poklopac za tone čuva spremljeni teret pod poklopcem koji se može zaključati i otpornim na vremenske uslove.

GM u ovom trenutku ne deli veličinu baterije Edition 1 EV, ali po nekim naznakama ovaj vrhunski nivo opreme imaće svoj najveći paket – 24 modula – koji isporučuju procenjeni domet od 400 milja. Platforma je takođe posebno integrisana kao strukturni element vozila, doprinoseći boljoj ukupnoj snazi, izdržljivosti i performansama. Postavljanje baterije takođe snižava težište kamiona, dodajući bolju stabilnost i sigurniju vožnju za vozače.

Platforma pokreće zadnje i prednje motore koji kombinuju za e4VD, isporučujući 754 konjskih snaga i 785 lb-ft obrtnog momenta u režimu maksimalne snage prema GM-ovim procenama. Režim maksimalne snage je jedan od nekoliko režima koji će vozači Sierra Denali EV moći da biraju da bi se uhvatili u koštac sa različitim scenarijima terena.

Kao i njegov brat Hummer EV, Sierra Denali EV će ponuditi upravljanje na sva četiri točka koje omogućava „Crab Walk“ koji naknadno nudi manji radijus okretanja i poboljšanu upravljivost u uskim mestima.

Mogućnost punjenja – 100 milja dometa za deset minuta

Još jednom zahvaljujući GM-ovoj Ultium EV platformi, GMC Sierra Denali EV bi trebalo da stigne sa mogućnostima za javno punjenje od 800V DC do 350kW što će, prema GM-u, omogućiti domet od 100 milja za oko deset minuta. Takođe ima ugrađeni modul za punjenje naizmeničnom strujom od 19,2 kW.

Zahvaljujući ugrađenoj Power Station Pro, Sierra EV Denali Edition 1 se udvostručuje kao mobilni izvor napajanja, nudeći do 10,2 kW snage van ploče. Vlasnici mogu pristupiti ovom skladištu energije preko 10 utičnica širom kamiona, uključujući utičnicu od 120 V u eTruck-u.

Sa dvosmernim mogućnostima, GMC Sierra EV će biti opremljen mogućnošću punjenja drugih električnih vozila i funkcionisati kao rezervni izvor napajanja u vašem domu putem GM Energy Ultium Home tehnologije. GMC navodi da jedan Sierra EV Denali Edition 1 može napajati osnovne potrepštine u domu do 21 dan zajedno.

Kupovinom ovog novog električnog pikapa, vlasnici će takođe moći da pristupe rastućoj GM-ovoj Ultium Charge 360 mreži.

Ostale sjajne karakteristike GMC Sierra EV Denali Edition 1

Ekran osetljiv na dodir dijagonale 16,8 inča će stići kao najveći ikada u modelu Sierra, a podržan je ekranom informacionog centra za vozača koji se može rekonfigurisati dijagonale 11 inča.

EV se uključuje nakon što vozač uđe sa privezkom za ključeve. Kada uđe u vozilo, vozač jednostavno stavlja nogu na kočnicu i stavlja vozilo u brzinu.

Ekran centralne konzole se može „podeliti“ za rad sa do tri aplikacije istovremeno.

GM-ova softverska platforma za vozila Ultifi ponudiće nove funkcije, aplikacije i iskustva koja se mogu preuzeti bežično radi veće personalizacije.

Višebojni Head Up displej nudi vozaču pregled dijagonale 14 inča.

Super Cruise dolazi standardno i kompatibilan je sa prikolicom, nudeći hands-free tehnologiju za pomoć vozaču na GM-ovoj rastućoj mapi puteva u Severnoj Americi.

Tehnologije pogona sa EV-om kao što su regenerativno kočenje na zahtev, vožnja sa jednom pedalom i upravljanje na 4 točka.

izvor: electrek.co foto: autonews.com electrek.co

Pročitajte i...