Globalno energetsko tržište: Azijske zemlje i diverzifikacija lanaca snabdevanja

Zajedno sa Međunarodnom agencijom za energiju (IEA), Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost za globalne lance snabdevanja energijom, pozivajući azijske zemlje da preduzmu konkretne akcije.

SAD i IEA žele da azijske zemlje diverzifikuju lance snabdevanja energijom i kritičnim mineralima, kako bi se zavisnost od Rusije i Kine smanjila za sve.

Od početka rusko-ukrajinskog rata, sve više zemalja razmišlja o udaljavanju od fosilnih goriva i razmatra zelene izvore energije. Međutim, Kina trenutno čini 80% globalnog lanca snabdevanja solarnom tehnologijom, a do 2025. godine, ova udeo će porasti na 95%. IEA je zabrinuta zbog ovih cifara, upozoravajući na opasnost oslanjanja na jednu jedinu zemlju za energiju, pošto je oslanjanje na Rusiju u energetici izazvalo značajne probleme ove godine.

Američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm izjavila je tim povodom: „Brinem, da Kina ima veliki broj tehnologija i lanaca snabdevanja koji bi nas mogli učiniti ranjivima, ako ne razvijemo sopstvene lance snabdevanja“, nagoveštavajući da bi istomišljenici trebalo da razvijaju sopstvene lance snabdevanja kako bi povećali energetsku sigurnost i sveukupno, odnosno da bi sve trebalo da bude diversifikovano.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...