Glenfiddich koristi otpad od viskija za gorivo kamiona

Proizvođač škotskog viskija Glenfiddich započeo je konverziju svojih dostavnih kamiona za pogon na biogas sa niskim emisijama proizvedenim od otpadnih proizvoda iz sopstvenog procesa destilacije viskija.

Glenfiddich je rekao da je u svojoj destileriji Dufftown na severoistoku Škotske instalirao pumpe za gorivo koje koriste tehnologiju koju je razvila njegova matična kompanija William Grant & Sons za pretvaranje svog proizvodnog otpada i ostataka u gas sa ultra niskim ugljenikom (ULCF) koji proizvodi minimalno ugljenika dioksid i druge štetne emisije.

Stuart Watts, direktor destilerije u porodičnom vlasništvu kompanije Villiam Grant & Sons, rekao je da je tradicionalno Glenfiddich prodavao istrošeno zrno preostalo od procesa slađenja da bi se koristilo za stočnu hranu sa visokim sadržajem proteina. Ali anaerobnom digestijom – gde bakterije razgrađuju organsku materiju proizvodeći biogas – destilerija takođe može da koristi tečni otpad iz procesa za proizvodnju goriva i na kraju reciklira sve svoje otpadne proizvode na ovaj način.

„Proces razmišljanja koji je stajao iza ovoga bio je„ šta možemo učiniti što je bolje za sve nas“,“ rekao je Watts.

Destiler, koji godišnje proda više od 14 miliona boca viskija, rekao je da njegov biogas na bazi otpada od viskija već pokreće tri posebno prerađena kamiona koji od proizvodnje do flaširanja i pakovanja, pokrivajući četiri William Grant-a & Sons lokacije u centralnoj i zapadnoj Škotskoj.

Destilator je rekao da biogas smanjuje emisiju CO2 za preko 95% u poređenju sa dizelom i ostalim fosilnim gorivima, a smanjuje emisiju drugih štetnih čestica i stakleničkih gasova do 99%.

Svaki kamion će istisnuti do 250 tona CO2 godišnje. Kamioni koje Glenfiddich koristi su prepravljena vozila proizvođača kamiona Iveco koja obično rade na tečni prirodni gas. Watts je rekao da Glenfiddich ima flotu od oko 20 kamiona i da se tehnologija može primeniti u floti isporuke viskija marke William Grant & Sons, a može se povećati i za gorivo kamiona druge kompanije.

Škotska industrija viskija nada se da će do 2040. postići ciljeve sa neto nula emisije gasova.

izvor&foto: eandt.theiet.org

Pročitajte i...