Gestamp se pridružuje Catena-X da bi pokrenuo digitalne strategije i strategije dekarbonizacije

Gestamp se pridružio Catena-X platformi za deljenje podataka, koja je dizajnirana da poveća vidljivost u lancu snabdevanja i poboljša protok delova i materijala.

Španski proizvođač automobilskih komponenti prvog nivoa rekao je da će deo platforme unaprediti njen tehnološki razvoj, kao i ciljeve u oblasti životne sredine, društvenog i korporativnog upravljanja (ESG).

Ranije poznat kao Automotive Alliance, Catena-X je osnovana 2021. godine od strane nemačkog saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku i Nemačkog udruženja automobilske industrije (VDA). Ona stvara jedinstvene standarde za razmenu podataka i informacija u celom lancu snabdevanja. Razmenom podataka se upravlja na peer-to-peer sistemu koji ima za cilj da obezbedi sigurnost, poverljivost i integritet u razmeni podataka lanca snabdevanja. Trenutno ima oko 170 članova koji koriste Catena-X platformu, uključujući vodeće proizvođače automobila BMW, Ford, Mercedes-Benz, Renault, Stellantis, Volvo i VW.

Pored toga, početkom 2023. godine osnivači Catena-X izdali su zahtev za servisne partnere, što je rezultiralo novom platformom za zajedničko ulaganje pod nazivom Cofinity-X, koja uključuje BMW, Mercedes-Benz i VW zajedno sa sedam dobavljača automobila prvog reda.

„Pridruživanje Cateni-X je prilika da nastavimo da vodimo transformaciju automobilske industrije, kao i da konsolidujemo našu ulogu partnera dobavljača,“ rekao je Pablo de la Puente, direktor informacija u Gestamp-u. „Vizija Catene-X je usklađena sa našom mapom puta za razvoj ESG-a i tehnologije, koji su strateški za postizanje ciljeva naše cirkularne ekonomije i Industrije 4.0.“

Gestamp je razvio brojne inicijative za unapređenje ovih ciljeva, uključujući veću ponovnu upotrebu visokokvalitetnog starog metala. Krajem prošle godine kupio je trećinu Gescrap-a, firme za preradu i reciklažu otpada, i rekao da će joj taj potez omogućiti da se dodatno posveti cirkularnoj ekonomiji i da više koristi reciklirane materijale za proizvodne delove. U julu ove godine je takođe potpisao i ugovor sa dobavljačem čelika ArcelorMittal o recikliranju čelika. Gestamp već reciklira 98% otpada nastalog tokom svojih operacija.

U Gestamp-u navode da integracija upravljanja otpadom u njegovu poslovnu strategiju omogućava „potpunu sledljivost životnog ciklusa integracijom prikupljanja, sortiranja i ponovne upotrebe kvalitetnog čeličnog otpada u svoj proizvodni lanac“ u vreme kada su sirovine oskudne. Dugoročni ciljevi strategije su neto-nula vozilo.

Članstvo u Catena-X takođe će povećati efikasnost i transparentnost Gestampovih procesa sa svojim kupcima duž lanca snabdevanja.

„Catena-X sa zadovoljstvom može da poželi dobrodošlicu Gestampu u naše udruženje“, rekao je Oliver Ganser, predsednik upravnog odbora udruženja Catena-X. „Doprinosi članova kao što je Gestamp su ono što Catena-X čini vrhunskom mrežom koja rešava najteže izazove u današnjoj automobilskoj industriji i radujemo se saradnji sa Gestamp timom kako bismo ovaj sektor usmerili u budućnost.“

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...