Geografski informacioni sistemi (GIS) ključni za uspešno razvijanje 5G mreža

Mobilna mreža pete generacije, inače poznata kao 5G, pojačaće međusobnu povezanost i dovesti do mnogih novih tehnoloških dostignuća. Mnogi ljudi shvataju da će se stvari promeniti kada mreža postane široko rasprostranjena, ali malo ko shvata koliko je to povezano sa geoprostornom tehnologijom. 5G će poboljšati veštačku inteligenciju, virtuelnu stvarnost i mogućnosti automatizacije. Velike datoteke lakše će se preuzimati, slati i čuvati u Cloudu. 4K streaming videa biće brz i dostupan. Neverovatna propusnost, mala latencija i povećana povezanost biće rezultati nove mreže, ali kako će to uticati na geoprostornu tehnologiju i na nju uticati?

Tačni prostorni podaci

Vlade će koristiti 5G za dizajniranje boljih gradova, ali to neće biti moguće bez tačnih informacija o lokaciji koje se daju kombinacijom geoprostorne tehnologije i 5G. Kako naši gradovi postaju efikasniji, podaci o lokaciji će biti potrebni u stvarnom vremenu. Na tržištu geografskog informacionog sistema (GIS) ova tehnologija igra sve važniju ulogu u uspešnom predstavljanju 5G mreža. Čak i u trenutnim izazovnim ekonomskim uslovima ovo pomaže pokretanju rasta GIS tržišta.

Uspešna primena 5G zahteva da geografski informacioni sistemi pristupe potrebnoj širini opsega i pomognu u sprečavanju ometanja u mreži. Veće frekvencije 5G, izuzetno veliki protoci podataka i relativni kratki domet znače da čak i male prepreke, poput dlana ili čak kapljice kiše, mogu da ometaju mrežu. To čini tačne i pouzdane geoprostorne podatke temeljnim za implementaciju ovih mreža. Zbog toga su efikasni, tačni i autoritativni geoprostorni podaci od suštinske važnosti za mrežu. Zahtevajući gušću telekom mrežu, 5G će trebati više kula smeštenih u strateškim i selektivnim područjima. Precizni geopodaci su neophodni, ali isto tako je i napredna prostorna analitika iz alata.

5G i uticaj na geoprostorne podatke

Geoprostorni podaci su od ključnog značaja za 5G, ali 5G će takođe uticati na geoprostorne podatke. 5G bazne stanice će biti sinhronizovane jedna sa drugom u roku od nanosekunde, što će poboljšati pozicionu tačnost za automobile koji samostalno voze i inteligentne sisteme upravljanja saobraćajem. Bliskiji rad sa geoprostornom industrijom biće važan u narednim godinama 5G tehnologije.

5G će promeniti svet, ali to neće moći bez geoprostornih podataka i snažne mreže. Znatno će uticati na ukupnu infrastrukturu mobilne mreže i uticati na tradicionalne koncepte. Vrednost uslužnih industrija zasnovanih na lokaciji kao što su oglašavanje, marketing, transport i maloprodaja samo će povećati uvođenje 5G i posledično širenje brzih internet tehnologija. Da bi napredovao sa tehnologijom, 5G telekomunikaciona infrastruktura mora biti stabilna, sigurna i pouzdana. Da biste podržali ogromnu količinu aplikacija i usluga, neophodni su tačni geoprostorni podaci. Precizni gepodaci i napredna prostorna analiza ključni su za planiranje ove nove mreže. Bez njih neće biti tako brzo ili tačno. Oni koji postave geoprostornu infrastrukturu i 5G mrežu na kraju će pobediti.

izvor: arcweb.com & gisuser.com

Image by mohamed Hassan from Pixabay

Pročitajte i...