General Motors pojačava proizvodnju električnih vozila u Kanadi

General Motors Co (GM) i južnokorejski POSCO Chemical predstavili su planove, vredne 400 miliona dolara, za izgradnju fabrike za proizvodnju materijala za baterije u Kanadi.

Kao deo napora da za povećanje proizvodnje električnih vozila, izgradnja fabrike će početi odmah, a očekuje se da će biti u funkciji do 2025. godine. Očekuje se da će se kroz ovaj pojekat otvoriti oko 200 radnih mesta, što će dati veliki podsticaj oblasti proizvodnje EV-a.

Fabrika u Bekankuru, u Kvebeku, proizvodiće katodni aktivni materijal (CAM) za akumulatore vozila. Katode su najkompleksnija i najskuplja hemijska komponenta baterije električnih vozila i one čine „oko 40% cene svake ćelije baterije EV“, kaže Skot Bel, predsednik i generalni direktor GM Canada.

Kako je Kanada bogata ključnim materijalima potrebnim za proizvodnju električnih vozila, ova zemlja se promoviše kao centar za proizvođače. Kanadski ministar industrije Fransoa-Filip Šampanj rekao je da će Bekankur postati centar za „ekosistem“ baterija za električna vozila u zemlji. Još “dobrih vesti” je na putu, rekao je Šampanj, napominjući da su u toku “veoma žive diskusije” o izgradnji fabrike baterija u Kanadi.

Foto: unsplash.com

Pročitajte i...