General Motors objavio partnerstvo sa Nikola Motor

Američki GM uložiće čak 2 milijarde dolara u projekat električnih vozila kompanije Nikola Motor, a kao deo partnerstva preuzeće proizvodnju njihovog prvog električnog pikapa Badger, koji bi trebalo da se takmiči sa Teslinim Cibertruckom

General Motors i Nikola Motor objavili su da su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu u proizvodnji električnih vozila na pogon na vodonične gorivne ćelije. Kao deo ove saradnje, GM se obavezao da će kupiti 11% udela u Nikoli, za šta će platiti dve milijarde dolara. Pored toga što je GM jedan od suvlasnika kompanije Nikola, koja pokušava da se probije na tržište električnih kamiona sa vodonikom, GM će biti i njihov proizvodni partner.

Legendarni američki brend preuzeće proces razvoja i proizvodnje njima bliskog vozila iz Nikolinog najavljenog asortimana – električnog pikapa Nikola Badger. Ovaj kamion je najavljen početkom ove godine. Zamišljen je kao odgovor na Teslin Cibertruck, ali manje ekstravagantnog, mada i dalje futurističkog dizajna.

Uzajamne koristi partnerstva

U klasičnom obliku vrlo popularnih američkih kamiona, Nikola planira da integriše kombinaciju baterija i sistema za skladištenje energije vodonika sa Badgerom. Ova dva sistema zajedno treba da omoguće čak 965 kilometara autonomije. Ne smeju se zanemariti ni druge najavljene funkcije – Jazavac bi trebao imati izlaznu snagu od nešto više od 900 ks, nosivost od 4 tone, a od 0 do 100 km / h trebalo bi da stigne za samo 2,9 sekundi.

Saradnja između GM-a i Nikole imaće još jednu korist za novog investitora u električnu mobilnost. Daće GM-u pristup naprednoj tehnologiji gorivih ćelija koju bi mogli da ugrade u svoja vozila u budućnosti. Nikola, s druge strane, dobija pouzdanog partnera sa iskustvom u proizvodnji, koji će im, pored Badgera, pomoći da proizvede i druge najavljene veće kamione: Nikola Tre, One, Tvo i NZT.

izvor: autonet.hr

foto: electrek; Fox business

Pročitajte i...