Geely lansira prvih devet satelita u niskoj orbiti za autonomne automobile

Kineska kompanija Zhejiang Geely Holding Group izvela je svoje prvo uspešno lansiranje satelita u sredu, poslavši devet satelita u nisku Zemljinu orbitu dok gradi satelitsku mrežu kako bi obezbedila precizniju navigaciju za autonomna vozila.

Samoprojektovani i proizvedeni GeeSAT-1 sateliti lansirani su iz centra za lansiranje satelita Ksičang(Xichang) u jugozapadnoj provinciji Sečuan. Geely je izjavio da očekuje da će još 63 satelita biti u orbiti do 2025. i na kraju planira da ima sazvežđe od 240.

Sa lansiranjem, Geely postaje drugi veliki proizvođač automobila koji ima udruženi svemirski posao.

SpaceX, u vlasništvu izvršnog direktora Tesla Inc Elona Maska, ima više od 2.000 satelita u orbiti za svoju Starlink mrežu koja nudi komercijalne internet usluge. Starlink planira da ima mrežu prve generacije od 4.408 satelita.

Dok SpaceX koristi sopstvene rakete za lansiranje svojih satelita, Geely je koristio raketu Long March 2C koju je razvila i kojom upravlja kinesko državno preduzeće za lansiranje.

Pored pružanja podrške za visokoprecizno pozicioniranje samovozećih automobila, Geely navodi da će njegova mreža služiti i drugim komercijalnim funkcijama kao što je pružanje komunikacionih usluga na Azijskim igrama u septembru.

Sateliti imaju radni vek od pet godina i raspašće se u zemljinoj atmosferi bez ostavljanja svemirskih ostataka, dodala je kompanija.

Kineskim satelitskim mrežama dominira vojska, ali je vlada počela da dozvoljava privatne investicije u svemirsku industriju zemlje 2014. godine. Od tada su komercijalne kompanije, neke uz podršku lokalnih vlada, požurile u sektor, a većina se fokusirala na izradu satelita i ostali pokušavaju da naprave mala lansirna vozila uključujući rakete za višekratnu upotrebu.

U svom poslednjem petogodišnjem planu za 2021-2025, Peking je pozvao na integrisanu mrežu satelita za komunikacije, daljinsko detektovanje i navigaciju.

Kina trenutno ima više od 400 satelita raspoređenih u svemiru, uključujući satelite u komercijalnom vlasništvu, navode državni mediji.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...