Francuska logistička kompanija Gefco postala je žrtva sajber napada

Gefco je priznao da je postao žrtva spoljnog sajber napada, čiji je cilj bio „ometanje“ njihovog poslovanja meseca.
”Naš IT tim neprekidno radi sa našim IT partnerima na obnavljanju naših poslovnih aplikacija. Već smo postigli veliki napredak u pronalaženju rezervnih rešenja “, objavio je Luc Nadal, predsednik kompanije u zvaničnoj video poruci.
Gefco tvrdi da još ne znaju izvor sajber napada. Oni se i dalje pozivaju na „kritični period“ za kompaniju, ali ne pružaju dalje detalje.
„Sajber kriminal je odavno ključna pretnja u globalnim lancima snabdevanja“, objašnjava Klaus-Peter Rohler, izvršni direktor nemačke osiguravajuće kompanije Allianz za nemački portal dvz.de. Smatra da bi logistička industrija mogla biti jedna od glavnih meta IT kriminala u bliskoj budućnosti, pored energetskog sektora i umreženih automobila.
Podsećanja radi – gigant kontejnerskog transporta Maersk postao je žrtva hakera pre 3 godine. Napad NotPetya koštao je dansku kompaniju oko 300 miliona dolara, iako je kompanija mogla početi da prima narudžbine od kupaca samo dva dana nakon toga. FedEx je takođe pretrpeo gubitke zbog NotPetye. Prihodi kompanije pali su za 300 miliona dolara i podružnica TNT Ekpress bila je prinuđena da privremeno obustavi svoje poslovanje.
Povrh toga, francuska linija kontejnera CMA CGM pogođena je sajber napadom u ponedeljak.

izvor: trans.info
Image by Pete Linforth from Pixabay