Forto lansira proizvod Ocean Plastic Prevention

Stvoren u partnerstvu sa Plastic Fischer, organizacijom specijalizovanom za obnavljanje i reciklažu plastičnog otpada, Fortoov novi proizvod Ocean Plastic Prevention navodno nudi preduzećima „jedinstvenu priliku da doprinesu čistijim okeanima“.

Forto kaže da u okeanu ima 5,25 biliona komada plastičnog otpada, sa 5000.000 tona plastike koja se dodaje svake godine i nema globalnog sporazuma o smanjenju plastičnog otpada. Digitalni špediter dodaje da će se, ako se trenutni trendovi nastave, količina plastike koja ulazi u okeane udvostručiti u narednih deset godina.

Za blizu 700 morskih vrsta je sada poznato da su oštećene plastikom, od kojih je više od 100 ugroženo. Ekonomski uticaj plastike i otpada na priobalne zajednice procenjuje se na 19 milijardi USD godišnje. Plastika je zaista magnet za toksične hemikalije, koje, kada ih pojede riba, potencijalno utiču na zdravlje tri milijarde ljudi koji se oslanjaju na morsku hranu kao primarni izvor proteina.

Prema Fortou, većina okeanske plastike se izliva iz reka, a 1% reka je odgovorno za 80% plastike u okeanima. Stoga je presretanje plastike u rekama mnogo isplativije od suočavanja sa posledicama nizvodno.

Forto kaže da Ocean Plastic Prevention funkcioniše tako što kompanije kupuju plastične kredite, koji predstavljaju količinu plastike koju Plastic Fischer reciklira iz reke Citarum – jedne od najzagađenijih reka na svetu – u blizini grada Bandunga u Indoneziji, koji je dom mnogih fabrika Forto-ovih kupaca.

Koristeći „nagrađivanu tehnologiju TrashBoom“, Plastic Fischer je instalirao 10 sistema u reci Citarum i već je zaustavio, sakupio i upravljao sa preko 200 tona rečne plastike prema Fortou.

„Svaki kilogram prikupljenog neorganskog materijala se prati pomoću alatke koju obezbeđuje Empover.eco. Blockchain tehnologija će osigurati da se podaci za praćenje ne mogu menjati i stoga će zaštititi proces od korupcije. U svakom trenutku biće moguće znati koliko je prikupljeno, sortirano, uskladišteno ili poslato na zajedničku obradu ili reciklažu“, tvrdi digitalni špediter.

Za svaki kilogram sprečene okeanske plastike koji kupac nabavi, Forto kupuje 1 kilogram na vrhu dok se ne postigne prvih 10.000 kilograma. Šema usklađivanja traje do prvog Dana održivog transporta UN 26. novembra 2023.

Komentarišući novu uslugu, u Fortou, navode:

„Zagađenje plastikom u našim okeanima je ozbiljan problem koji zahteva hitnu pažnju. Verujemo da preduzeća imaju značajnu ulogu u zaštiti naše planete. Uz našu uslugu prevencije okeanske plastike, svaka pošiljka može direktno doprineti smanjenju okeanske plastike. Lako se integriše sa postojećim tokovima rada i pruža proverene informacije o količini prikupljene i nadoknađene plastike, omogućavajući kompanijama da sa sigurnošću prenesu svoje napore za održivost zainteresovanim stranama. Ponosni smo što sarađujemo sa Plastic Fischer-om na ovoj inicijativi, čiji snažan rekord u oporavku plastike i pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju doveli su do toga da ih izaberemo iz grupe od 20 potencijalnih dobavljača procenjenih na osnovu 24 kriterijuma. Zajedno i sa našim kupcima, doprinećemo zaustavljanju okeanske plastike čišćenjem reka.”

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...