Fordove dve nove namenske platforme za električna vozila

Ford Motor Co objavio je da razvija dve namenske platforme potpuno električnih vozila, jednu za kamione i terence, drugu za automobile i manje SUV-ove, kao deo strategije za hvatanje priključka u globalnoj trci elektrifikacije vozila sa svojim konkurentima General Motors Co, Volkswagen AG i Tesle.

Sve-EV platforme deo su ambicioznog višegodišnjeg plana vrednog više milijardi dolara, koji će američki proizvođač automobila predstaviti investitorima na svom Danu tržišta kapitala u onlajn događaju.

Namenske platforme će Fordu pružiti zajedničke arhitekture – uključujući deljene komponente šasije, elektromotore i baterije – na kojima će temeljiti mnoga svoja buduća električna vozila. To će mu omogućiti da pojednostavi i smanji troškove svega, od logistike do proizvodnje, jer prelazi sa globalne palete proizvoda uglavnom na fosilna goriva.

Ford je rekao da ne komentariše buduće spekulacije o proizvodima.

Na događaju za investitore, kompanija će takođe pružiti više detalja o svojoj dugoročnoj strategiji baterija, uključujući nedavno najavljeno zajedničko ulaganje sa korejskom kompanijom SK Innovation, kao i šire ciljeve za električna, komercijalna i samovozna vozila, rekli su izvori.

Ford je ranije rekao da će potrošiti 22 milijarde američkih dolara do 2025. godine na elektrifikaciju mnogih svojih automobila u Americi, Evropi i Kini. Izvori su rekli da Ford planira da lansira najmanje devet potpuno električnih automobila i terenaca i najmanje tri električna kamiona, kombija i veće terenske automobile, uključujući izdanja druge generacije Ford F-150 Lightning i Mustang Mach-E na sredinom decenije.

Međutim, ono što izvršni direktor Forda Jim Farley ne može da predvidi jeste da li će – i koliko – kupci prihvatiti novija vozila na baterije, čak i ako su u stanju da se poklapaju ili nadmašuju trenutne motore sa unutrašnjim sagorevanjem po ceni, performansama i operativnim troškovima. Tu brigu dele gotovo svi proizvođači automobila, osim Tesle, čija je linija 100% električna.

Tradicionalni Fordovi rivali pregazili su napredak, i VW i GM su desetinama milijardi dolara posvetili elektrifikaciji svoje flote na istim tržištima kao Ford, ali po agresivnijim voznim redovima. VW i GM će imati najmanje dve namenske EV platforme, na kojima će biti zasnovana mnoga njihova buduća vozila.

VW je lansirao prvo svoje potpuno novo električno vozilo ID.3 prošle godine u Evropi, dok će GM početi da gradi svoj novi Hummer EV kamionet kasnije ove godine u Sjedinjenim Državama. Obe kompanije takođe izbacuju dodatne EV modele koji će deliti ključne komponente sa tim vozilima.

Ford je početkom ove godine predstavio Mustang Mach-E, električni crossover izgrađen na novoj namenskoj platformi sa unutrašnjom oznakom GE.

Novija verzija te platforme, nazvana GE2, biće predstavljena sredinom 2023. godine, što je osnova novih SUV-ova Ford i Lincoln, prema Sem Fiorani-ju, šefu globalnog predviđanja u AutoForecast Solutions.

Ista GE2 platforma će se na kraju koristiti kao osnova za zamenu za Mustang coupe i Mach-E.

Ford će u Evropi koristiti drugu platformu putničkih automobila – verziju Volkswagenove MEB arhitekture – u Evropi za najmanje dva nova modela, počev od 2023. godine.

U februaru je Ford rekao da će njegova evropska postaja biti potpuno električna do 2030. godine.

Redizajnirani F-150 Lightning, koji bi trebalo da bude završen krajem 2025. godine, očekuje se da bude prvi koji će primeniti novu TE1 kamionsku arhitekturu, rekao je Fiorani. Lightning prve generacije, koja će biti predstavljena sledećeg proleća, koristi platformu koja je u velikoj meri izvedena iz standardnog F-150.

Ford bi takođe mogao da koristi novu platformu TE1 za električne verzije terenaca Lincoln Navigator i Ford Expedition.

izvor: carsifu.my

Pročitajte i...