Ford „Smart Mirror“

Ford je predstavio „pametno ogledalo“ – ekran visoke definicije koji prikazuje panoramski pogled straga za vozača kombija Transit i Transit Custom.

Full Display unutrašnje ogledalo pomaže vozačima da uoče bicikliste, pešake i druga vozila koja mogu biti iza njih, čak i kada su zadnja vrata ili pregrade na putu bez prozora.

Ekran prikazuje prenos uživo sa kamere na zadnjem delu kombija i sadrži automatsku kontrolu osvetljenosti za optimalnu vidljivost na dnevnom svetlu i noću.

Sistem nudi vidno polje koje je dvostruko šire od uobičajenog retrovizora. Ovo pomaže vozačima da budu svesniji svog okruženja, na primer, kada se približavaju kružnim tokovima, menjaju traku ili proveravaju pre spajanja ili skretanja u sporedne ulice.

Pružanje maksimalne vidljivosti našim vozačima – posebno u urbanim sredinama u kojima ima toliko toga na šta treba paziti – povećava njihovo samopouzdanje i ključni je deo čineći putovanja sigurnijim za njih, kao i za ostale učesnike u saobraćaju“, rekao je Oven Gregori, direktor, Aftersales komercijalnih vozila, Ford of Europe.

Novo Fordovo ogledalo moglo bi biti posebno korisno za vozače koji zbog potreba transporta češće odlaze u gradove, gde je veća verovatnoća da će naići na one sa biciklima, e-skuterima ili peške; ranjivi korisnici puteva činili su 70 odsto smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama u evropskim urbanim oblastima u 2019. godini.

Ugradnjom sistema takođe se može poboljšati vreme rada – vreme dok komercijalna vozila rade na putu – smanjenjem potrebe za skupim popravkama štete u nesreći. Ford je nedavno najavio FORDLive – novi povezani sistem za neprekidni rad dizajniran da pomogne da se maksimalizuje vreme trajanja vozila.

Sistem je kompatibilan sa kombijima Transit izgrađenim od 2014. godine i modelima Transit Custom izgrađenim od 2012. godine.

izvor&foto: carsifu.my

video: youtube

Pročitajte i...