Ford najavljuje električni F-150

Američki Ford na tamošnjem tržištu ima najprodavaniji kamion u istoriji, ali suočen sa „pretnjom“ od Cybertruck-a i trendom elektrifikacije, morali su da ugrade i električne motore u svoj legendarni F-150. Trenutni prototip poslužio je da se pohvale kratkim video najavama

Poznato je da je Fordov pikap F-150 najprodavaniji automobil u SAD-u, ali i da je njegov ogromni motor za fosilna goriva pomalo ispao iz modernih trendova. Teslin najavljeni Cybertruck i nedavno predstavljeni Nikolin (zapravo General Motors) Badger ističu se kao mogući konkurenti u borbi za pick up-ove koji su skloni američkim kupcima. U Fordu, naravno, ne spavaju, već vredno rade na elektrifikaciji Raptora, pa su se ovih dana pohvalili video snimkom u kojem ističu mogućnosti električnog pogona svog budućeg e-truck-a.

Fordovi planovi za elektrifikaciju F-150 najavljeni su prošle godine, ali o njima se ne zna mnogo. Na video snimcima koje kompanija objavljuje na mreži može se videti samo da je ovo model za 2021. godinu koji će dobiti i električnu verziju. To će ujedno biti i najsnažniji i najbrži od svih dosad proizvedenih modela F-150.

Dva elektromotora novog pikapa trebalo bi da budu dovoljno snažna da povuku teži teret u obliku prikolice, čak i uzbrdo, da podjednako savladaju težak teren, ako ne i bolji od klasičnih motora, i da ovaj veliki kamion povuku uzbrdo sa nagibom od čak 60%. Električni pogon će smanjiti troškove održavanja kupaca za oko 40%, kažu, a novi električni model imaće i dodatni teretni prostor – ispod prednjeg poklopca, gde bi inače bio smešten motor.

Još jedna zanimljiva činjenica – električni F-150 omogućiće budućim vlasnicima da se povežu sa svojim izvorom energije, u slučaju da im treba struja za neku opremu na terenu ili, na primer, kada odu na kampovanje u neko udaljenije mesto.

Istovremeno sa najavom električnog prototipa, Ford je najavio da ulaže čak 700 miliona dolara u svoju fabriku Rouge Complex u Mičigenu, gde je proizvodnja novog modela kamiona tek započeta, ali i gde će se proizvoditi njegova električna verzija.

Izvor: autonet.hr

Pročitajte i...