Ford i VW zatvaraju Argo AI

Argo AI, tehnološka kompanija za autonomna vozila koju podržavaju Ford i Folksvagen grupa, gasi se pošto proizvođači automobila menjaju svoje strategije za autonomna vozila.

Ford je odlučio da treba da investira u tehnologiju za pomoć vozaču koja je u skorije vreme ostvariva, a ne u Argov cilj za vožnju sa malo ljudske interakcije, navodi proizvođač automobila u saopštenju.

„Profitabilna, potpuno autonomna vozila u velikom obimu su daleko i nećemo nužno morati sami da kreiramo tu tehnologiju“, rekao je izvršni direktor Forda Džim Farli u saopštenju u sredu 26. oktobra.

VW je rekao da više ne ulaže u Argo AI i da planira da fokusira svoje napore za automatizovanu vožnju na postojeća partnerstva sa kompanijama Bosch i Horizon Robotics u Kini.

“Posebno u razvoju budućih tehnologija, fokus i brzina se računaju”, rekao je generalni direktor VW grupe Oliver Blume u izjavi. „Naš cilj je da našim klijentima ponudimo najmoćnije funkcije u najkraćem mogućem roku i da postavimo naš razvoj što je moguće isplativije.“

Glavni finansijski direktor Forda Džon Loler rekao je u sredu da je kompanija utvrdila da će biti potrebno više od pet godina da vidi povraćaj svoje investicije u potpuno autonomnoj vožnji. Farli je rekao da će to takođe zahtevati još milijarde investicija.

„Teže je nego staviti čoveka na Mesec“ stvoriti robotaksi sposoban da se kreće u gustom urbanom pejzažu, rekao je Dag Fild, Fordov glavni službenik za napredni razvoj proizvoda i tehnologije.

Ford će zabeležiti negotovinsko umanjenje vrednosti pre oporezivanja od 2,7 milijardi dolara na investiciju Argo AI. Argo AI nije uspeo da pronađe druge investitore. Proizvođač automobila je podržavao Argo od 2017. Autonomna kompanija je od jula imala više od 2.000 radnika.

„Mnogi zaposleni će dobiti priliku da nastave da rade na tehnologiji automatizovane vožnje sa Fordom ili Folksvagenom, dok će zapošljavanje za druge, nažalost, doći do završetka“, navodi se u saopštenju Argo AI.

Počevši od 2016. godine, Argo AI iz Pitsburga razvija tehnologiju koja stoji iza vozila bez vozača. Prikupio je najmanje 3,6 milijardi dolara investicija, uglavnom od Forda i VW-a.

VW komercijalna vozila će nastaviti sa partnerstvom sa novim partnerom koji će uskoro biti imenovan, navodi proizvođač automobila u svom saopštenju, sa prototipovima za svoj električni kombi, ID. Buzz. Prvi rezultati partnerstva između VW softverske jedinice Cariad i Bosch, najavljenog u januaru ove godine, planirani su za 2023. godinu, saopštio je VW.

„Folksvagen sarađuje sa Argo AI kako bi zaposlenima omogućio dalje radne mogućnosti i nastavio sa razvojem obećavajućih projekata autonomne vožnje. Sva dalja saradnja sa Fordom ostaje nepromenjena“.

VW je 2020. godine finalizirao planove za partnerstvo sa Argo AI sa infuzijom u gotovini od milijardu dolara i sklapanjem svoje jedinice za autonomnu inteligentnu vožnju od 1,6 milijardi dolara, kao deo šireg saveza između VW-a i Forda za zajednički razvoj autonomnih i električnih vozila. Izvršni direktori koji su sklopili taj dogovor, VW Herbert Diess i Fordov Jim Hackett, više ne vode te kompanije.

Pre objavljivanja u sredu, Argo AI i VW planirali su da do 2025. u Hamburgu uvedu uslugu samovozećeg okupljanja i na kraju obezbede usluge prevoza i isporuke robe u Evropi i SAD.

VW je saopštio da njegov cilj za nemački lučki grad, gde već koristi kombi vozila brenda Moia, ostaje nepromenjen sa planovima da ogranak kompanije za komercijalna vozila udruži neimenovanog postojećeg partnera.

Propast Arga pokazuje koliko se brzo preokrenula sreća industrije autonomne vožnje, samo 18 meseci nakon što je očekivao inicijalnu javnu ponudu kako bi povećao svoje finansiranje.

Kompaniju su suosnivali krajem 2016. Brajan Salesky, koji je pomogao u pokretanju Google projekta samovozećih automobila koji je postao Waymo, i Piter Rander, bivši student autonomnih auto-operacija kompanije Uber Technologies.

Očekivanja o skorom uvođenju robota su se smanjila u čitavoj industriji. Akcije kompanija koje predvode razvoj, kao što je Aurora Innovation, pale su za oko 80% u 2022. godini, dok je Intel svoj posao za autonomnu vožnju Mobileye naveo na manje od polovine od 50 milijardi dolara koje je navodno ciljao manje nego 2021.

izvor&foto: ecgassociation.eu

Pročitajte i...