Ford i SK Innovation nameravaju da potroše milijarde na nova postrojenja za električna vozila i akumulatore

Putem zajedničkog ulaganja, američki proizvođač automobila i južnokorejski energetski gigant, izneli su planove za ulaganje više od 11 milijardi dolara u nove pogone u Sjedinjenim Državama.

Poput dve fabrike litijum-jonskih baterija u Kentukiju, u Tenesiju se projektuje kampus od 3.600 hektara, uključujući fabriku baterija, park dobavljača, centar za reciklažu i pogon za montažu.

Ovaj projekat ima za cilj otvaranje oko 11.000 novih radnih mesta, kao i povećanje razvoja i proizvodnje asortimana električnih vozila kompanije, uključujući i baterije. Ovim ulaganjem Ford želi biti prepoznat kao lider u segmentu električnih vozila, a izvršni direktor James Farley rekao je da su „ispred“ konkurencije.

Ford se nada da će postići neutralnost ugljen-dioksida u novom proizvodnom pogonu u Tenesiju, uz pomoć izvođenja procesa “bez otpada na deponiju”. Ova Fordova najava povezuje se sa nedavnim pozivom američkog predsednika kompanijama da kopnene lance snabdevanja usred trenutne nestašice poluprovodničkih čipova.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash

Pročitajte i...