Ford i BMV među investitorima u Solid Power

Ford Motor Co. i BMV AG vode 130 miliona dolara u finansiranju startupa Solid Power, saznaje Routers.

To se dešava u trenutku kada proizvođači automobila pokušavaju da smanje troškove električnih vozila ulažući u razvoj pristupačnih, ali moćnih punjivih baterija.

Runda ulaganja u B-seriju, koja uključuje kompaniju rizičnog kapitala Volta Energy Technologies, ​​koja omogućava Solid Power-u da proširi svoje proizvodne mogućnosti i uspostavi proizvođača baterija koji će eventualno isporučivati buduća električna vozila, verovatno do kraja decenije, prema rečima šefa tehnologije baterijskih ćelija BMW-a Petera Lampa. Solid Power je odbio da kaže na kom nivou finansiranje vrednuje kompaniju.

„Partnerstva i kapital koji dolaze s nama zaista će nas postaviti na dobru osnovu za izvršenje na našoj mapi, koja, jednostavno rečeno, kvalifikuje ovu tehnologiju za upotrebu vozila i uvodi je u vozila u ne tako dalekoj budućnosti“, rekao je izvršni direktor u intervjuu direktor i suosnivač Solid Power-a.

Proizvođači automobila se utrkuju u razvoju električnih vozila usred pooštravanja standarda CO2 u Evropi i Kini.

Tehnologija čvrstih baterija uključuje uređaj za skladištenje energije velikog kapaciteta koji poboljšava litijum-jonske baterije, zamenjujući tečni ili gelni elektrolit čvrstim provodljivim materijalom. Između ostalih prednosti, nova tehnologija nudi veću gustinu energije i bolju sigurnost zbog nedostatka zapaljivih komponenata. Solid Power tvrdi da njegova tehnologija može da obezbedi 50% veću gustinu energije od trenutnih litijum-jonskih baterija.

Solid Power, sa sedištem u blizini Denvera, početkom ove godine je primio investiciju od pet miliona dolara u konvertibilnim obveznicama BMW iVenturesa. Njegovo partnerstvo sa nemačkim proizvođačem automobila započelo je 2016. godine.

Nakon najnovije investicije, Ford i BMV će posedovati jednake, neidentifikovane uloge u kompaniji Solid Power, koja je osnovana 2012. godine kao izdvajanje Univerziteta Colorado Boulder.

izvor&foto: seebiz.eu

Pročitajte i...