Ford Explorer PHEV dostigao nove visine u Norveškoj

Oboleli od vrtoglavice sada bi trebalo da skrenu pogled, jer je Ford dostigao nove visine sa ambicioznim izazovom u sportskom penjanju koji je uključivao Ford Explorer Plug-In Hibrid na vrhu najviše samostojeće penjačke kule na svetu.

Inspirisan avanturističkim konceptom „explorers are never done“ koji oličava Fordov elektrifikovani SUV sa sedam sedišta, sa bilo kog mesta, proizvođač automobila pozvao je norveške penjače da se 31. jula popnu na 47 metara visoku kulu za penjanje i odredio najbrže vreme za pobedu besplatan dvogodišnji zakup vozila.

Za izazov Explore New Heights-osmišljen da proslavi duh avanture i odlučnosti koji pokreće Fordove klijente sa aktivnim načinom života-kompanija je stvorila posebnu platformu za podršku Explorer Plug-In Hibrid-u na vrhu pregrade koja se podiže u tornju u Lillesandu u južnoj Norveškoj.

Projekat je trajao šest meseci planiranja, uključujući detaljnu istragu inženjera i arhitekata kako bi se osiguralo da toranj može bezbedno da podnese dodatnu težinu platforme i SUV -a.

Ford je takođe radio sa prvakom u penjanju Martinom Mobratenom na stvaranju izazovne rute od zemlje do vozila koja bi podstakla takmičare da otkriju nove granice. Teške prepreke i spektakularni skokovi dizajnirani su za testiranje čak i najiskusnijih penjača.

Explorer Plug-In Hibrid će ostati na svom mestu na OVER tornju do 27. avgusta, a posetioci će imati i priliku za fotografisanje-čak i ako koriste stepenice .

OVER je otvoren u junu 2021. Visok 47 metara, vrhunac mu je toliko visok da je sa vrha moguće videti pola puta preko prolaza Skagerrak do susedne Danske.

Glavna konstrukcija tornja izgrađena je od punog drveta i ima 44 metra aluminijumske površine za penjanje sa sve četiri strane.

Za još veći izazov, Ford je radio sa OVER-om i Martinom Mobratenom na proširenju penjačke površine izvan osmatračnice do samog vrha tornja-što znači da su finalisti morali da povećaju punu visinu tornja da bi stigli do Explorer Plug-In Hibrid i odrediti vreme.

Četrnaest elitnih penjača takmičilo se u kvalifikacionoj rundi na kratke staze, a šest najboljih takmičara prihvatilo je poslednji izazov. Pobednik je bio 21-godišnji Leo Ketil Boe iz Bergena, koji je zastrašujući uspon završio za 3 minuta, 33 sekunde da bi osvojio Explorer Plug-In Hibrid zakup i 3D štampanu repliku OVER tornja.

Ford-ov najmoćniji hibrid u Evropi kombinuje benzinski motor EcoBoost, bateriju od 13,6 kWh i elektromotor za 457 KS i 825 Nm obrtnog momenta, što rezultira ubrzanjem od 0-100 km / h za 6,0 sekundi, mogućnost vuče do 2500 kg i 42 km (VLTP) pogonski poligon koji koristi samo električnu energiju. Poseduje inteligentan pogon na svim točkovima i sistem upravljanja terenom sa sedam režima vožnje koji pomažu SUV-u da olakša rad na površinama od glatkih autoputeva do kamenih staza, blata, snega i peska.

izvor&foto: carsifu.my video: youtube

Pročitajte i...