Ford će ponuditi punjenje od vozila do vozila na potpuno električnim F-150 Lightning i F-150 PowerBoost Hibrid

Električna vozila (EV) su spremna da promene svet isto kao što su i mobilni telefoni i internet promenili naš dosadašnji način života.

Ford u SAD je najavio da će potpuno električni F-150 Lightning i F-150 PowerBoost Hibrid pikap za 2022. nuditi punjenje od vozila do vozila korišćenjem ekskluzivne za Ford Pro Power Onboard utičnice od 240 volti.

Patrick Soderborg, Fordov inženjer sistema za e-pogon, rekao je: „Preuzimanje snage na putu ili dodatna energija kod kuće donosi mnogo pogodnosti i sigurnosti. Korišćenje F-150 Lightning ili F-150 hibrida za dopunu električnog vozila prijatelja je jedna od mnogih novih prednosti koje naši kupci dobijaju od naših izgrađenih Ford Tough elektrificiranih kamiona.“

Kada je povezan na F-150 Lightning ili F-150 PowerBoost Hibrid sa opcionim Pro Power Onboard od 9,6 ili 7,2 kilovata, punjač Ford Mobile Power Cord može da isporuči punjenje nivoa 2.

Procenjuje se da će ovo dodati prosečan domet od 20 milja (32 km) po satu punjenja na Mustang Mach-E sa baterijom produženog dometa i pogonom na zadnje točkove. To će dodati do 13 milja (21 km) punjenja na sat na predstojećem F-150 Lightning i dodati prosečan domet od 10 milja (16 km) po satu punjenja Ford E-Transit teretnom kombiju.

Kupci mogu lako da iskoriste ovu mogućnost, koristeći široko dostupan adapter za napajanje da povežu Ford Mobile Power Cord sa svojim kamionom. Jednom kada su povezani na utičnicu Pro Power Onboard od 240 volti, kupci mogu da koriste mobilni kabl za napajanje za punjenje niza potpuno električnih vozila koja koriste SAE J1772 priključak za punjenje.

Ovo uključuje Ford Mustang Mach-E, Ford E-Transit električni kombi i potpuno novi električni pikap Ford F-150 Lightning iz 2022, kao i vozila drugih proizvođača.

Baš kao što su mobilni telefoni i internet promenili naš način života, električna vozila su spremna da urade isto sa širokim spektrom novih usluga i funkcija. Koristeći proizvodnju i skladištenje električne energije koji su dostupni u novim F-150 Lightning i F-150 PowerBoost Hibrid, Ford ugrađuje nove karakteristike koje kupcima pružaju funkcionalnost, udobnost i mogućnosti.

Sa F-150 Lightning, izvor napajanja se može koristiti čak i za napajanje kuće koristeći Ford Intelligent Backup Power. Umesto instaliranja kućnog generatora ili rezervne baterije, kamion se može koristiti za napajanje kuće tipične veličine do tri dana u slučaju nestanka struje.

Soderborg je zaključio: „Postoji toliko novih mogućnosti za inovacije sa karakteristikama i funkcijama koje su moguće samo kroz elektrifikaciju. Ovo je zaista pogodilo tokom krize električne energije u Teksasu prošlog februara, koja je ostavila milione na hladnoći. F-150 Hibrid je pomogao mnogim Teksašanima da se zagreju i napajaju tokom tih teških vremena zahvaljujući Pro Power Onboard-u – a mi pokušavamo da uradimo još više sa F-150 Lightning-om.“

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...