FIPA: cevni podizač pojednostavljuje unutrašnju logistiku

Brzo i ergonomski, umesto sporo i iscrpljujuće: Sa FIPALIFT cevnim podizačem, teške kutije različitih dimenzija mogu se lako paletizovati. Kompletan aquatherm GmbH sistem pokazuje kako se postojeće instalacije mogu još iskoristiti.

Aquatherm GmbH (https://www.akuatherm.de/) iz Attendorna, Nemačka, vodeći je svetski proizvođač inovativnih plastičnih cevnih sistema od polipropilena za prenosne vodne, grejne, protivpožarne sisteme, klimatizacione i rashladne tehnologije kao i za površinske sisteme grejanja i hlađenja. Paleta proizvoda ovog porodičnog preduzeća, u kojem je zaposleno oko 600 ljudi širom sveta, sadrži više od 17.000 artikala. Potrošačku grupu čine kompanije za stambenu i komercijalnu izgradnju, arhitekturu, projektovanje i proizvodnju. “100% proizvedeno u Nemačkoj” predstavlja garanciju najboljeg kvaliteta za celokupni asortiman proizvoda, što je glavni prioritet kompanije . Zahvaljujući optimizovanoj logistici, ovo porodično preduzeće nudi brzu isporuku i na taj način pruža garanciju dostupnosti svojih proizvoda širom sveta.

Zadatak: Pronaći brzo i ergonomsko rešenje za pomeranje kutije za otpremu

Prilikom otpreme, plastični okovi se pakuju u kartonske kutije raznih veličina. Zaposleni uzimaju upakovane i zapečaćene kartonske kutije sa valjkastog transportera i slažu ih na palete. Jedna kutija može težiti i do 30 kg. Za otpremu su uobičajene dve veličine kutija: 660 x 220 mm i 571 x 370 mm.
Da bi se optimizovalo rukovanje, bio je potreban novi sistem koji se fleksibilno može koristiti za obradu obe veličine kartona, što nije bilo jednostavno. Kartonske kutije se zapečaćuju na različite načine, a zbog velike težine mogu da se izvrnuti. Novo rešenje bi trebalo doprineti manjem opterećenju zaposlenih i poboljšanju bezbednosti na radu. Kao rešenje, nametala se mogućnost iskorišćenja već instaliranih nadzemnih dizalica.

Rešenje: Kompletan sistem cevnih podizača FIPALIFT Smart

FIPA je ponudila kompletan sistem koji uključuje instalaciju i puštanje u pogon na licu mesta. Asortiman uključuje FIPALIFT Smart cevne podizače sa proširenom radnom jedinicom, poprečnim mehanizmom i vakuum pumpom koja radi “na suvo”. Instaliranjem vakuum pumpe direktno ispod plafona, bilo je moguće smanjiti nivo buke i potrebnu količinu cevi.
Takođe je bilo moguće instalirati FIPALIFT Smart na postojeći sistem dizalica. Ležište sa četiri ovalne vakuumske čaše pričvršćeno je na donji kraj cevnog podizača, prilagođenom za “hvatanje i podizanje” kutija.
Menadžer skupštine Steffen Dicke vrlo je zadovoljan kompletnim sistemom, ističući da „FIPA rešenje poboljšava ergonomiju i veoma je jednostavno za korišćenje. Naši zaposleni sada mogu brzo i lako odabrati teške pakete različitih veličina, premestiti ih i sigurno smestiti na paletu. ”
David Mories-Lorenzo, odgovoran za kupovinu, hvali FIPA zbog sveobuhvatnog asortimana rešenja za pouzdano rukovanje radnim jedinicama pomoću vakuuma, zahvatnih i podiznih tehnologija: „Od FIPA smo tražili kompletan sistem jer cenimo kompetentnost, pouzdanost i visok nivo kvaliteta proizvoda ove kompanije. FIPA vazdušni sistemi već duže vreme dokazuju svoju vrednost u našim proizvodnim procesima. U mašinama za brizganje svakodnevno se koriste pri odrezivanju debelih letvice prečnika većeg od 10 mm. FIPA će zasigurno ostati naš prvi izbor za naš sledeći projekat automatizacije. ”

izvor: fipa.com

Pročitajte i...