Fiat Chrysler Automobiles i PSA postali su Stellantis

Spajanjem će se stvoriti auto grupa sa kombinovanom godišnjom prodajom od oko 8,1 miliona vozila i dovoljno dubokim džepovima da se finansira prelazak na električnu vožnju i time preuzme primat od velikih rivala, Toyote i Volkswagen Group. „Spajanje Peugeot S.A. i Fiat Chrysler Automobiles N.V. koje će voditi put stvaranju Stellantis N.V. od danas je na snazi“, navela su u subotu dva proizvođača automobila u saopštenju.

Trebalo je više od godinu dana da italijansko-američki i francuski proizvođači automobila finaliziraju posao, tokom kojeg je globalnu ekonomiju pogoršala pandemija COVID-19. Prvi put su najavili planove za spajanje u oktobru 2019. FCA i PSA su rekli da Stellantis može smanjiti godišnje troškove za više od 5 milijardi evra (6,1 milijardu dolara) bez zatvaranja pogona.

Sa druge strane, akcijama u Stellantisu počinju da trguju u Milanu i Parizu u ponedeljak, a u utorak u New Yorku.

Kao i svi svetski proizvođači automobila, i Stellantis treba da uloži milijarde u godinama koje dolaze da bi transformisao svoj asortiman automobila za električnu eru. Ali, naziru se drugi hitni zadaci, uključujući oživljavanje zaostalog bogatstva grupe u Kini, racionalizaciju njenog ogromnog globalnog carstva i rešavanje ogromnih prekomernih kapaciteta. “To će ići korak po korak, takođe kako bi se omogućilo tržištu da bolje ceni svaki pojedinačni potez. Mislim da nećemo imati sve detalje pre za oko godinu dana“, rekao je Marko Santino, partner u konsultantskom preduzeću Oliver Wyman.

Generalni direktor FCA Mike Manley, koji će biti na čelu ključnih severnoameričkih operacija kompanije Stellantis, rekao je da će 40 posto očekivanih sinergija proizvođača doći od konvergencije platformi i pogonskih sklopova i od optimizacije ulaganja u istraživanje i razvoj, 35 posto od uštede pri kupovini i još 7 posto od uštede na prodajnim operacijama i opštih troškova.

Nama ostaje da se nadamo da ovaj novi globalni ginant neće zaobići naš Kragujevac u svojim ambicioznim planovima.

izvor: europe.autonews.com