Ferari gleda električnu budućnost sa fabrikom na solarni pogon

Ferari je otvorio novu fabriku na solarni pogon na svom istorijskom mestu u Maranelu, gde bi njegov dugo očekivani potpuno električni automobil trebalo da se proizvodi od 2026.

Fabrika, koja se prostire na 42.500 kvadratnih metara i nalazi se severno od sadašnjeg Ferarijevog kampusa, proizvodiće legendarne automobile grupe sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i hibride i prvo električno vozilo kompanije.

Nazvana “e-zgrada”, pravougaona fabrika visoka 25 metara biće delimično napajana preko 3.000 solarnih panela instaliranih na krovu, koji će proizvoditi 1,3 megavata na svom vrhuncu.

Cilj je da se zgrada u potpunosti napaja obnovljivom energijom — kako unutrašnjim tako i eksternim izvorima — do kraja godine.

Tu će se proizvoditi i visokonaponske baterije, elektromotori i osovine, navodi Ferari u saopštenju.

Ali najviše uzbuđenja biće zbog proizvodnje novog električnog Ferari sportskog automobila, čiji se dizajn drži u tajnosti uoči njegovog lansiranja 2025. godine.

„Izgledaće kao ništa što biste očekivali da izgleda“, rekao je predsednik Ferarija Džon Elkan u podcastu prošle srede, dajući nekoliko detalja, ali napominjući da odsustvo normalnog motora znači više prostora.

On je za podcast Norges Bank Investment Management rekao da ga je već uzeo na probnu vožnju.

“Neverovatno je… na sve načine. Ako volite da vozite, uzbuđenje i emocije koje ćete imati na ovom automobilu su izuzetni”.

Stavljanje proizvodnje svih svojih modela pod jedan krov omogućiće Ferariju da „reorganizuje i efikasnije preraspodeli sve proizvodne aktivnosti među svojim postojećim pogonima u Maranelu, povećavajući njegovu sposobnost da se brzo prilagodi potrebama proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

Grupa je lansirala svoj prvi hibridni model 2013. godine, a sada ih ima četiri. Cilj je da potpuno električni i hibridni modeli čine 60 odsto proizvodnje do 2026. godine i 80 odsto do 2030. godine.

Pročitajte i...