FedEx-ov lanac snabdevanja zatvara nekoliko objekta u Americi

FedEx je u saopštenju naveo da su zatvaranja objekata „deo normalnog toka poslovanja“, iako kompanija nije imala slična zatvaranja u istim saveznim državama prošle godine, koja bi podrazumevala WARN obaveštenja (Zakon o radu u SAD za zaštitu prava radnika).

Objekat u dolini Moreno u Kaliforniji će se zatvoriti, jer FedEx Supply Chain premešta neke procese zajedničkog pakovanja i operacija isporuke u Kolumbus u Ohaju, „na zahtev svog kupca“, navodi se u saopštenju. Upravljanje i rad objekta u Pensilvaniji će se prekinuti „zbog odluke našeg klijenta da premesti svoje poslovanje na novu lokaciju kojom će upravljati novi 3PL provajder“, rekao je predstavnik kompanije u pismu lokalnim zvaničnicima od 28. januara .

FedEx Supply Chain nije otkrio imena kupaca na ugovorima koji su istekli.

Velika otpuštanja nisu retka pojava među 3PL kompanijama koje pružaju usluge skladištenja, posebno kada se ugovori sa velikim klijentima ne obnavljaju.

Tako je XPO Logistics, 2019. godine, zatvorio više objekata u kojima je Amazon bio kupac, preneo je Rojters. A CEVA Logistics je prošle godine obavestila da će otpustiti 87 zaposlenih u svom objektu u Keroltonu u Teksasu koji opslužuje Raytheon.

Ugovori vodećih firmi sa 3PL obično traju tri do pet godina pre nego što budu ponovo ponuđeni na produženje, prema izveštaju UC Berkeley Centra za istraživanje rada i obrazovanje i radna partnerstva u SAD.

„Konkurencija na 3PL tržištu je žestoka, a ključna odrednica za to da li će jedan 3PL dobiti ugovor nad drugim je cena“, navodi se u izveštaju. Istraživači su takođe primetili da „iako 3PL često nude sveobuhvatan paket usluga za klijente, malo je dokaza da vodeće firme, u celini gledano, traže usluge veće dodate vrednosti. Umesto toga, transakcijske aktivnosti čine većinu ugovora 3PL-a“.

FedEx Supply Chain pruža niz usluga kao što su skladištenje i distribucija, ugovorno pakovanje i ulazna logistika. Prema godišnjem izveštaju FedEx-a, kompanija je zapošljavala više od 10.000 ljudi u približno 110 objekata u maju 2021. godine.

*izvor: supplychaindive.com

Pročitajte i...