FedEx će pretvoriti svoju prevoznu flotu u električnu do 2040. godine

FedEx planira da svoju celokupnu flotu za preuzimanje i dostavu paketa pretvori u „električna vozila sa nultom emisijom“ do 2040. godine, objavio je poznati prevoznik u saopštenju za medije.

U FedEx-u su naveli da planiraju faznu zamenu svojih postojećih vozila. Polovina svih kupljenih FedEx Ekpress vozila biće električna do 2025. godine, a očekuje se da će kompletnu kupovinu vozila činiti električna vozila do 2030. godine.

FedEx ulaže 2 milijarde dolara u svoj plan da postigne „ugljenik-neutralne operacije globalno do 2040. godine“ i fokusira se na održivu energiju, sekvestraciju ugljenika (trajno uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere), uz prelazak na potpuno električnu energiju voznog parka.

Davanje prioriteta električnim vozilima za FedEx-ovu flotu je samo jedan korak u planu. Prevoznik planira da smanji veću potrošnju goriva za avione, nakon što je od 2012. već uštedeo 1,43 milijarde galona mlaznog goriva. Nadogradnja objekta za energetsku efikasnost i upravljanje, rad sa kupcima u lancu snabdevanja kako bi obezbedili karbonski neutralnu isporuku i pakovanje i pomoć da se uspostavi Yale Centar za hvatanje prirodnog ugljenika, takođe su uključeni u plan.

Ipak, FedEx je priznao da se mora učiniti još. „Dugoročno zdravlje naše industrije direktno je povezano sa zdravljem planete, ali ovaj napor je više od krajnjeg rezultata – to je prava stvar“, rekao je glavni direktor za održivost Mitch Jackson iz FedEx Corp.

izvor: supplychaindive.com

foto: pixabay.com

Pročitajte i...