Evropska komisija daje zeleno svetlo za zajedničko preduzeće Volvo-Renault za električna komercijalna vozila

Evropska komisija je dala odobrenje za osnivanje zajedničkog preduzeća između Volvo Business Services International AB i Renault SAS.

Odluka, doneta u skladu sa Uredbom o spajanju EU, otvara put zajedničkim naporima u razvoju, proizvodnji i prodaji električnih lakih komercijalnih vozila, zajedno sa pružanjem pratećih logističkih usluga.

Zajedničko preduzeće će se fokusirati na stvaranje nove linije lakih komercijalnih vozila koja obuhvataju električni pogon. Partnerstvo namerava da u početku lansira ova vozila u Evropi, sa ambicijama za globalno prisustvo na duži rok.

Volvo Business Services International AB, podružnica u stopostotnom vlasništvu AB Volvo, sa sedištem u Švedskoj, i Renault SAS, podružnica u 100% vlasništvu Renault S.A., sa sedištem u Francuskoj, zajedno će kontrolisati novu kompaniju.

Koncentracija će se postići sticanjem akcija, pri čemu će svaka kompanija imati jednakih 50% udela u poduhvatu, uključujući i akcije i pravo glasa.

Evropska komisija je zaključila da predložena saradnja ne bi predstavljala značajnu zabrinutost za konkurenciju. Ova odluka proizilazi iz ograničenog uticaja na tržište koji se očekuje kao rezultat zajedničkog ulaganja.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...