EU složna sa povećanjem ciljeva za obnovljivu energiju do 2030. godine

Evropska unija je spremna da poveća svoje ciljeve u pogledu obnovljive energije do 2030. godine, ubrzavajući prelazak sa fosilnih goriva dok njene članice nastoje da ubrzano smanje emisije i svoju zavisnost od Rusije.

Pregovarači iz Evropskog saveta i Parlamenta u četvrtak su postigli privremeni dogovor da do kraja tekuće decenije 42,5 odsto energije 27-članog bloka dobijaju iz obnovljivih tehnologija kao što su vetar i solarna energija, rekao je poslanik EU Markus Piper na Tviteru.

Ova potreba da se smanji zavisnost od ruske energije je tema razgovora od početka rata u Ukrajini pre godinu dana. Iako su cene energenata pogođene kao rezultat ekonomskih sankcija koje su nametnute Rusiji, EU sada formuliše jasan plan akcije za usvajanje alternativnih goriva. U januaru su razmatrani novi planovi EU o cenama tečnog prirodnog gasa, a procena je dala stabilnu cenu za LNG. Rezultat bi trebao da bude smanjenje potreba zemalja EU da se nadmeću jedna protiv druge za snabdevanje, što potencijalno dodatno povećava cene. Standardna cena bi trebalo da podstakne trgovinu i poveća popularnost korišćenja alternativnih goriva kao što je LNG u evropskom lancu snabdevanja.

Naš izvor navodi da je EU navela da da ima za cilj da bude neutralna od ugljenika do 2050. godine. U srednjem roku, EU želi da se neto emisije gasova staklene bašte smanje za najmanje 55% do 2030. godine, što EU naziva planom za 55 godina.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...