EU predložila pravila za poslednju generaciju motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Evropska unija je predložila pravila o emisiji za poslednju generaciju motora sa unutrašnjim sagorevanjem na kontinentu, navodi se u dokumentu do kojeg je došao Blumberg.

Očekuje se da će objaviti propise koji regulišu takozvane Euro 7 motore, koji će pokretati poslednji talas benzinskih i dizel automobila koji će se pojaviti na tržištu pre nego što budu efektivno zabranjeni novim pravilima o emisiji štetnih gasova 2035. godine.

Novi okvir će pooštriti ograničenja za zagađivače, uključujući ugljen monoksid i azotne okside od 2025.

Usvajanje pravila je nekoliko puta odlagano zbog prepirki oko njihovog sadržaja.

Direktori automobilske industrije, uključujući Carlosa Tavaresa, glavnog izvršnog direktora Stellantis NV, tvrde da najnoviji koraci u smanjenju CO2 iz automobila predstavljaju nepotrebno opterećenje za industriju i da će usporiti prelazak sektora na elektrifikaciju.

Pristalice pravila tvrde da će se neka vozila koja će se naći u prodaji između 2025. i 2035. prodavati na tržištu polovnih vozila i voziti na putevima decenijama, što znači da bi stroža pravila o zagađenju česticama mogla na kraju spasiti hiljade života.

„Tranzicija ka floti automobila/kombija sa nultom emisijom će biti raspoređena na najmanje dve decenije, ne samo s obzirom na prosečan životni vek automobila/kombija od više od 11 godina”, navodi se u nacrtu.

„U međuvremenu, da bi se postigli gore navedeni ciljevi politike, vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koja će nastaviti da se stavljaju na tržište moraju biti što je moguće čistija.

Pravila, deo Evropskog zelenog dogovora sa ciljem da se privreda kontinenta postavi na održive osnove, će razviti strožije standarde emisija za sve automobile, kombije, kamione i autobuse na benzin i dizel.

Odluka o Euro 7 će doći nakon što se prošlog meseca postigao značajan dogovor o efektivnoj zabrani novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine, primoravajući kompanije da revidiraju svoje linije.

Taj pritisak predstavlja rizik za zapošljavanje i pristupačnost vozila, rekao je prošle nedelje komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton, nagoveštavajući da bi odlaganje politike moglo biti moguće 2026. godine.

izvor: blumberg

Pročitajte i...