EU je odobrila 40 miliona evra za prvi nemački LNG terminal na kopnu

Evropska komisija odobrila je meru podrške od 40 miliona eura (44,14 miliona dolara) za izgradnju i rad prvog nemačkog terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Brunsbutelu.

Prema Evropskoj komisiji, finansiranje će doprineti bezbednosti i diversifikaciji snabdevanja energijom u Nemačkoj u pokušaju da se pomogne u okončanju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, u skladu sa REPowerEU planom bloka. „Novi LNG terminal u Brunsbutelu poboljšaće snabdevanje gasom i infrastrukturu u Nemačkoj“, rekla je u sredu šefica državne pomoći EU Margrete Vestager.

Očekuje se da će snabdevanje gasom sa predloženog terminala raditi do 2044. godine, samo šest godina manje od globalnih neto nultih ciljeva predviđenih Pariskim sporazumom. Projekat je prvi put najavljen dve nedelje nakon što je Rusija pokrenula svoju punu invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Nadamo se da će ubrizgavanje gotovine iz EU podstaći razvojne kompanije RWE i Gasunie da se posvete izgradnji terminala, za koji se očekuje da će biti operativan najkasnije do 2027. ako izgradnja krene dalje.

Nemačka državna banka KfW će preuzeti 50 odsto udela u projektu, pri čemu će Gasunie imati 40 odsto, a RWE 10 odsto. Kada terminal počne sa radom, on će zameniti postojeći plutajući LNG terminal stacioniran u Brunsbutelu, koji ima kapacitet regasifikacije do 7,5 milijardi kubnih metara. Nakon 15 godina rada, KfW planira da izađe iz projekta, kada prestane mehanizam preferencijalne raspodele dividendi.

Nemačka trenutno ima cilj da do 2045. dostigne neto nulte emisije. Njena vlada se nada da bi terminal tada mogao da bude pretvoren kako bi se omogućio kapacitet za čistiju energiju.

Komponente postrojenja koje se ne mogu konvertovati ili mogu samo da se konvertuju po neproporcionalnim troškovima moraju biti planirane i izgrađene tako da se mogu koristiti za rad sa vodonikom ili derivatima najkasnije od 2044. godine“, navodi se u saopštenju vlade.

Za EU je bilo ključno izbegavanje „zaključavanja gasa“, naglašavajući da će terminal „biti preuređen nakon 15 godina rada, najkasnije do 2043. godine“.

izvor&foto: offshore-technology.com

Pročitajte i...