EU će pooštriti test emisija za plug-in hibride

Evropska unija planira da pooštri svoj metod za merenje emisije ugljen-dioksida iz plug-in hibridnih automobila, nakon kritika da trenutni testovi daju rezultate do četiri puta ispod emisija u stvarnom svetu.

Nova metodologija bi mogla da znači da će neki proizvođači automobila, koji su 2021. prodali skoro isto toliko plug-in hibrida u Evropi koliko i akumulatorskih električnih vozila (BEV), morati da prodaju više BEV-a kako bi ispunili ciljeve EU o emisijama i izbegli velike kazne.

Revidirani test će verovatno biti primenjen od 2025. godine

Podaci sa merača potrošnje goriva – koji po zakonu EU moraju biti ugrađeni u nove automobile od 2021. – biće uključeni u test. Ovo će pokazati realniju sliku o tome koliko se hibridni automobili i dalje oslanjaju na svoj motor sa unutrašnjim sagorevanjem u odnosu na električnu bateriju.

„Faktor korisnosti će biti promenjen“, rekao je za Rojters Petr Dolejsi, direktor održivog transporta Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), pozivajući se na prosečnu procenu koliko daleko hibrid vozi u električnom režimu.

„Počinjemo da prikupljamo podatke sa vozila…to je proces koji je u toku.

Zvaničnik Evropske komisije je rekao da se raspravlja o amandmanu na njena pravila o emisiji zagađujućih materija Euro 6 koja revidira pristup testiranju – nazvanu Svetska procedura testiranja lakih vozila (VLTP) – da bi se odredili faktori korisnosti na osnovu podataka iz stvarnog života sa brojila potrošnje goriva, ali nisu bili u poziciji da daju dalje detalje.

Radna grupa za motorna vozila, koju će činiti zainteresovane strane iz industrije, vlade i udruženja potrošača, 9. februara će zatim razmatrati amandman, a odluka se očekuje ove godine.

Promena testa kako bi se bolje odražavale emisije iz stvarnog sveta podržava rastući konsenzus među grupama za zaštitu životne sredine i regulatorima da plug-in hibridi nisu tako zeleni kao što se nekada mislilo, i da ih ne treba tretirati jednako kao i akumulatorska električna vozila kada se osmišljavaju politike za podsticanje elektrifikacije.

Realnost naspram teorije

Proizvođači automobila, koji još uvek oporavljaju svoj imidž nakon skandala Dieselgate 2015. u kojem su neki koristili ilegalni softver da prevare testove emisija, često objavljuju rezultate svojih testova emisija na početku godine.

Zvanične podatke Evropska komisija objavljuje tek kasnije.

Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW i Reno saopštili su da su ispunili svoje ciljeve za 2021. godinu, potkrepljeni rekordnom prodajom električnih vozila.

U okviru VLTP testa sprovedenog prošle godine, proizvođači automobila plaćaju inspektore da nadgledaju sprovođenje standardizovanog testa za sve svoje tipove vozila – od motora sa unutrašnjim sagorevanjem preko hibridnih do električnih na baterije. Ovo se radi u njihovim laboratorijama kako bi se došlo do brojke za prosečnu emisiju ugljen-dioksida po kilometru.

Ciljevi za 2021. bili su oko 95 g CO2/km, neznatno varirajući kako se cilj svakog proizvođača automobila prilagođava u zavisnosti od prosečne težine njihovih vozila.

VLTP proces testiranja je dizajniran na osnovu stvarnih podataka o tome kako i gde ljudi imaju tendenciju da voze, od udaljenosti i brzine do tipa puta – značajno poboljšanje u odnosu na prethodni test koji je bio zasnovan isključivo na teorijskim modelima.

Međutim, studije istraživačkih centara za životnu sredinu, kao što je Međunarodni savet za čist transport (ICCT) pokazuju da je čak i VLTP test daleko od stvarnosti, posebno za hibridne automobile, koji se oslanjaju na motor sa unutrašnjim sagorevanjem oko dva puta više nego što pokazuju rezultati testova.

ICCT studije su koristile stvarne podatke o emisiji iz preko 100.000 plug-in hibrida iz izvora kao što su baze podataka službenih automobila ili veb-sajtovi za praćenje goriva za potrošače.

Razlozi za ICCT ishod uključuju činjenicu da se plug-in hibridi ređe pune i da imaju kraći potpuno električni domet nego što test pretpostavlja.

Odstupanje u stvarnom svetu je čak i veće za službene automobile, verovatno zato što vozači imaju manje podsticaja da pune vozilo – što je jeftinija opcija od dopunjavanja goriva – ako sami ne plaćaju cenu.

Iako je EU glasala da od 2021. godine proizvođači automobila obavezni da ugrađuju merače potrošnje goriva u svoje automobile, još nije bilo jasno da li će ovi podaci biti uključeni u testove emisije.

„Emisije i dalje padaju svake godine, i to je pravi uspeh“, rekao je Peter Mok, generalni direktor ICCT-a za Evropu.

“Ali veliki problem su hibridi – to je ono što je varljivo.”

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...