ERP sistemi … Želim sve to i želim sada

ERP bi trebalo da pomogne preduzeću da pojednostavi svoje procese i efikasnije upravlja svojim lancima snabdevanja. Ali više podataka se stvara nego ikad ranije, s veštačkom inteligencijom i mobilnim podacima koji menjaju način na koji preduzeća komuniciraju sa svojim ERP-om postoji realna opasnost od paralize podataka.

Kako sledeći talas ERP-a menja lanac snabdevanja?

Big data[1] ima mogućnost da u potpunosti promene lice ERP-a, međutim, preduzeća mogu da imaju problem od “previše” podataka i nedovoljne inteligencije. Oni koji stavljaju preveliki naglasak na brojeve i KPI često mogu izgubiti iz vida njegovu pravu vrednost. Osoblje sa malo iskustva u stvarnom svetu može prepoznati prednosti koje su logične u skladu sa brojevima na proračunskoj tabeli, ali nepraktično ili nemoguće u stvarnom svetu.

Od vitalnog je značaja filtriranje uvida iz podataka kroz prizmu operativnog osoblja sa višegodišnjim iskustvom – zaključci moraju biti validirani u smislu ciljeva i rezultata, s proverom smisla u odnosu na iskustvo i zdrav razum.

Dok se svet digitalizuje i poslovni modeli se menjaju, ERP sistemi će se morati boriti sa više podataka, mnogo većim brzinama procesa i potrebom da podrže poslovnu agilnost. U isto vreme, oni ostaju temeljni za sposobnost organizacije da pruži onu vrstu iskustva koja njeni kupci očekuju. Da bi sve ovo uradili, ERP sistemi će i konzumirati i generisati Big data. U svetu koji se neprestano menja – ERP sistemi moraju biti u stanju da se nose sa novim zahtevima. Napredak u računarskoj snazi ili međusobna povezanost uređaja je ono što pokreće Big data, neto ishod da skoro sve traži, prikuplja ili proizvodi podatke u neki oblik.

Novi podaci, novi zahtevi

Stoga, izazov za organizaciju je da strukturira podatke, analizira, interpretira i otkriva šta je zapravo korisno za njihovo poslovanje. Ako vam podaci ne daju mogućnost da postupate ili donosite odluke, to su samo podaci. Kada podaci predstavljaju priču ili prikazuju sliku, tada imate informacije. Međutim ukoliko ta informacija kaže nešto što niste znali, tada imate uvid.

Reč je o obradi tih podataka na inteligentan način, tako da to nisu samo podaci, a zapravo pruža poslovni uvid. Postoji stvarna opasnost od paralize podataka, tj. prikupljanje ogromnih količina podataka, ali ne ulaganje u nove vrste alata ili mogućnosti potrebnih za optimizaciju njegove upotrebe.

Tradicionalno, ERP sistem se doživljavao kao back-office alatka koja je ugledala reflektore samo kada nešto pođe po zlu – ali to se sve menja. Sada se to smatra mašinerijom organizacije. Preduzeća prepoznaju istinsku vrednost svog ERP sistema.

Za upravljanje lancem snabdevanja, efikasan ERP sistem može biti spasilačka linija. Povezivanje podataka unutar upravljanja lancem snabdevanja (SCM) i ERP sistemima ne bi trebalo da bude opterećenje. U stvari se mogu okončati produženi rokovi isporuke, odložene narudžbine i pogrešne isporuke – a sve to je uzrokovano nedostatkom vidljivosti i analitičkim performansama.

Ova pametna upotreba povezanih podataka ne samo da može olakšati mnoge svakodnevne stresove u upravljanju lancima snabdevanja, već podržavanjem i rasta poslovanja i operativne izvrsnosti integrisani ERP i SCM takođe mogu pomoći preduzećima da povećaju vernost, profitabilnost i nivo usluge.

ERP kupci žele da povećaju efikasnost, imaju bolju kontrolu nad njihovim performansama, zalihama, smanjuju troškove, povećavaju profit i utvrđuju da li njihova ponuda može pratiti potražnju.

izvor: logisticsmanager.com

foto: sap.com


[1] Big Data ne predstavlja jedinstvenu tehnologiju već kombinaciju tehnologija,  koje omogućavaju obradu ogromne količine podataka koja nije moguća konvencionalnim analizama, već brzinom koja je dovoljna da rezultati budu primenjivi u realnom vremenu, dok su sami podaci i dalje relevantni.

Pročitajte i...