Ericsson, Telia i partneri testiraju samovozeći električni minibus sa podrškom 5G u Stokholmu

Kompanija Ericsson se udružuje sa vodećim švedskim i međunarodnim kompanijama kako bi testirao 5G samovozeći električni minibus u srcu Stokholma.
Minibus saobraćaće se kratkom rutom na ostrvu Đurgarden – domu mnogih najpoznatijih atrakcija i mesta u Stokholmu – otprilike dve nedelje. Radi sigurnosti u vozilu će uvek biti prisutan bezbednosni vozač.
Pripadnicima javnosti je dozvoljeno da se voze minibusom u skladu sa strogim propisima vezanim za COVID-19, uključujući mere socijalne distance.
Kao deo svog tekućeg strateškog 5G partnerstva za jačanje digitalizacije u više industrija i slučajeva korišćenja u Nordicsima, Ericsson i dobavljač nordijskih komunikacionih usluga Telia Compani (Telia) postavili su 5G lokacije duž probne rute.
Mrežu pokreću komercijalni proizvodi i rešenja Ericssonovog radio sistema. Ericsson takođe pruža tehničko rešenje za srodni kontrolni toranj. Telia je takođe početkom ove godine lansirala Ericssonov 5G u centralnom Stokholmu na opsegu od 700 MHz.
Brzi prenos podataka, mala latencija i pouzdanost 5G omogućavaju povezanom minibusu da reaguje u realnom vremenu na komande iz kontrolnog tornja.
Trenutna pilot inicijativa deo je partnerstva između kompanija Urban ICT Arena, Keolis, Telia, Ericsson i Intel, usredsređujući se na to kako 5G i s njima povezani kontrolni tornjevi mogu da omoguće održivije i efikasnije sisteme javnog prevoza. Inicijativu podržavaju Vinnova i Drive Sweden, dok minibus obezbeđuje tehnološka kompanija T-Engineering.

SLEDEĆA STANICA – BUDUĆNOST!

izvor&foto: ericsson.com