Egipatski sud odlaže saslušanje

Egipatski sud u subotu je prekinuo postupak na brodu-kontejneru koji je blokirao Suecki kanal kako bi se ostavilo više vremena za pregovore o odšteti.

Sud u gradu Ismailia odložio je ročište za 20. jun nakon zahteva advokata koji zastupaju upravu Sueckog kanala i vlasnika 400 metara Ever Given-a.

Vlast je tražila više od 916 miliona dolara odštete povezane sa šestodnevnim zatvaranjem plovnog puta u martu, što je uzdrmalo brodarska tržišta. Ali, smanjila je brojku u vansudskim pregovorima na 550 miliona dolara, rekavši da je pogrešno izračunala vrednost tereta na brodu. Osiguravači broda rekli su da je potražnja i dalje previsoka.

Pregovori su u toku i postoji fleksibilnost sa obe strane“, rekao je Ahmed Abu Shanab, advokat vlasnika broda.

Uoči ročišta u nedelju, Zidan je rekao da će uprava Sueckog kanala preračunati svoju tužbu, ne razrađujući šta to znači za tužbu ili kakva će biti nova cifra.

Vlasnik Ever Givena ranije je ponudio da plati 150 miliona dolara, prema vlastima, koje kažu da to ne pokriva gubitke tranzitnih naknada, štetu na plovnom putu i ​​troškove opreme i radne snage.

Ever Given je u vlasništvu kompanije Shoei Kisen Kaisha Ltd. i oslobođen je 29. marta nakon akcije spašavanja i otplovio do Velikog gorkog jezera, otprilike na pola puta duž kanala, gde se od tada i čuva.

Dnevno prođe oko 50 brodova kroz Suecki kanal koji putovanje između Evrope i Azije može smanjiti za dve nedelje. Blokada je zadržala više od 400 plovila, mada je većina uspela da prođe kroz kanal ubrzo nakon što je ponovo otvoren. Egipat je u maju započeo bageriranje kako bi proširio južni kraj kanala gde je Ever Given zapeo.

izvor@foto: gcaptain.com

Pročitajte i...