Efikasni načini za uštedu energije u vašem domu

Ušteda energenata i globalno zagrevanje su teme koje poslednjih godina okupiraju sve veću pažnju javnosti i to sa razlogom.

Potrošnja električne energije po domaćinstvu je u porastu, pogotovo otkako veliki broj pojedinaca praktikuje rad od kuće. Naša domaćinstva su samo delić mašinerije koja svakodnevno crpi različite energente, a borba za njihovo očuvanje pre svega treba da potekne sa viših instanci. Međutim, praktikujući sitne akcije i menjajući svakodnevne navike, možemo itekako doprineti uštedi električne energije.

Bez obzira da li posedujete vašu nekretninu ili živite u iznajmljenom prostoru, postoje trikovi za smanjenje potrošnje energije, a samim tim i ekološkog otiska. Osim toga, praktikovanjenjem ovih saveta sasvim sigurno ćete umanjiti i cifru na računima, što će na duže staze značajno popraviti vaš budžet.

Isključujte uređaje koje ne koristite

Upaljen televizor tokom celog dana iako ne pratite tv program koji se prikazuje je česta situacija u mnogobrojnim domaćinstvima. Ovo se takođe odnosi i na računare koji ponekada znaju biti upaljeni danima, a aktivno se koriste svega nekoliko sati dnevno. Ovakvim korišćenjem uređaja trošite preveliku količinu energije, ali i smanjujete njihov vek trajanja. Nema potrebe da uređaji budu upaljeni kada ih ne koristite. Računare uvek možete podesiti na sleep režim koji troši mnogo manje električne energije nego kada je stalno aktivan. Takođe, punjače telefona ostavljamo skoro uvek u utičnici, iako telefon punimo veoma kratko, ali ovo ne bi trebalo da vas zabrinjava jer troši izrazito malu količinu energije.

Postavljanje novih prozora

Zamena dotrajale stolarije predstavlja jedan od značajnih poteza u rešavanju problema energetske efilkasnosti. Toplota se najviše gubi kroz vrata i prozore koji su stari i ne dihtuju dobro, zato imamo potrebu da se dogrevamo zimi, kao i da ne možemo dovoljno da se rashladimo na visokim temperaturama. Rezultat je prevelika potrošnja energije, uvećani računi za struju, a temperatura u domu je i dalje neadekvatna. Prilikom renoviranja i zamene stolarije, najbolje su se pokazali visokokvalitetni alu prozori čija cena govori o njihovoj efikasnost i istrajnosti. Moderan dizajn zadovoljiće i one sa najistančanijim ukusom, a dobićete i odličnu zvučnu izolaciju. 

Razmotrite sve rasvetne opcije

Kada je u pitanju energetska efikasnost i kućna rasveta, LED sijalice predstavljaju idealno rešenje koje zadovoljava potrebe svakog domaćinstva. Ovakav tip sijalice nešto je skupolji od standardne, ali zato traju do pet puta duže i troše neuporedivo manje struje. Postoji mnogo različitih oblika i boja ovog osvetljenja, a njihova upotreba je široko rasprostranjena, pa ćete tako za svaku prostoriju u vašoj kući pronaći adekvatno rešenje. Bez obzira što ste se odlučili za LED osvetljenje, ne zaboravite da isključujete svetlo kada niste u prostoriji, jer je to još jedan od načina da smanjite potrošnju energije.

Važnost kvalitetne izolacije

Značajan podatak je da je za čak 50 odsto manje potrošnje struje zaslužna kvalitetna izolacija fasade i krova. Zaštita od kiše, vetra i drugih spoljnih uticaja igra ključnu ulogu, zato je neophodno korišćenje kvalitetnih i proverenih materijala. Poslednjih godina u fokusu su reciklirani materijali koji povećavaju energetsku efikasnost, a samim tim i imaju manji uticaj na životnu sredinu. Jedan od najčešće recikliranih materijala za termoizolaciju je celuloza, koja je ujedno i jedna od povoljnijih, a pored nje, koriste se pluta i pamuk.

Pažljivo sa klimom

Klima je postala neizostavni član svakog doma, a čini gotovo 17% od ukupne potrošnje električne energije. Naravno, leti je ova brojka drugačija, pogotovo u domaćinstvima koja se nalaze u urbanim predelima gde je temperatura viša. Zato pokušajte da smanjite upotrebe klime koliko god možete, odnosno da temperaturu podesite na optimalnu, da ne hladite celu kuću, već samo onu prostoriju u kojoj boravite. Iskoristite svežinu noći i tada otvorite sve prozore kako bi ušao vazduh, a klimu držite isključenom dok sunce ponovo ne izađe i ne počne da greje. Tokom dana kada je najtoplije, držite navučene zavese ili roletne, čime ćete sprečiti ulazak toplote i dodatno zagrevanje prostorija. Takođe, ne zaboravite da redovno servisirate vašu klimu i čistite filtere kako bi joj produžili vek trajanja i omogućili joj da radi punim kapacitetom uz manju potrošnju struje.

Postoji mnogo razloga za uštedu energije, a samo neki od njih su kvalitetnija i čistija životna sredina, čuvanje neobnovljivih resursa, ali i ušteda sopstvenog novca. Stoga, primenite ove praktične savete i učinite ih delom vaše rutine – oduzimaju minimum vremena, a donose mnogo pozitivnih promena!

Velibor Živkov

Pročitajte i...