Drvene palete sa efikasnijim antibakterijskim delovanjem od plastičnih paleta

Rasprostranjeno mišljenje da plastične palete u principu imaju bolje higijenske karakteristike u stvarnoj cirkulaciji prenosivih nosača snažno je opovrgnuta studijom Instituta za tehnologiju drveta iz Drezdena u Nemačkoj.
U laboratorijskim studijama sprovedenim između februara 2018. i decembra 2019, mikrobne karakteristike standardnih EPAL europaleta ispitivane su u poređenju sa H1-plastičnim paletama. Ispitivani su modeli paleta svih nivoa, kvaliteta dostupnih na tržištu i isključivo u skladu sa sertifikovanim kontrolnim procedurama. Ispitni uzorci su isporučeni od trgovca iz normalne cirkulacije nosača tereta. Stoga su svi korišćeni jedan ili više puta. Nisu bili očišćeni pre testa. Testirani su na kontrolne klice Escherichia coli i Staphilococcus aureus.

Testovi su pokazali sledeći rezultat:

„Bakterije uglavnom prežive kraće na drvu nego na plastičnom materijalu. Zbog ove činjenice drvene palete mogu se koristiti u osetljivoj oblasti transporta hrane. U svakom slučaju, kao i kod plastičnih paleta, uslov je strogo poštovanje higijenskih propisa u proizvodnji, transportu i skladištenju hrane, stalnoj kontroli kvaliteta palete i redovnom čišćenju.”
Čest argument proizvođača plastičnih paleta je da su drvene palete manje otporne na infekciju mikroba zbog svoje grube površinske strukture. Naprotiv, pokazalo se da upravo već korišćene plastične palete, koje su često na određenim mestima usled upotrebe labavih i neravnih, čine idealno uzgajalište bakterija upravo na tim mestima, dok prirodne higijenske karakteristike drveta merljivo sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama.
Pod gornjim uslovima, drvene palete postižu više antibakterijske aktivnosti 13 puta više nego H1-plastične palete.

Konačno, takođe je dokazano da profesionalno čišćenje može efikasno ukloniti identifikovane bakterije i gljivice na drvenim paletama, a ne samo plastičnim. Ovo je opovrglo novi važan argument proizvođača plastičnih paleta protiv drvenih paleta. Ukratko, možemo zaključiti da se drvene EPAL europalete mogu bez oklevanja koristiti u higijenski osetljivom transportu i skladištenju hrane.

izvor: etransport.si
Image by Andreas Lischka from Pixabay

Pročitajte i...