Driven To Extremes Euro EV Marathon

Stručnjaci za ekspedicije Max Adventure planiraju da ponove istorijski automobilistički podvig vozeći se od Osla u Norveškoj do Lisabona u Portugalu za samo pet dana. Samo, ovaj put podvig će biti izveden u Kia EV6 električnom vozilu.

Driven To Extremes Euro EV Marathon“ 3.600 milja (5633 km) 15 zemalja za samo 120 sati. Tim će maksimalno iskoristiti impresivan opseg Kia EV6 i tehnologiju brzog punjenja od 800 V kako bi dovršio epsku avanturu.

Uz podršku Kia UK, tim će započeti vožnju 5. septembra i imati za cilj da stigne u Lisabon na Svetski dan EV 9. septembra. Svetski dan EV je zamisao Adea Tomasa i njegovog tima na Green.TV-u.

Tokom 2021. godine, Svetski dan EV je zabeležio preko 300 miliona prikaza na Tviteru. Takođe je postao četvrti najposećeniji kanal LinkedIn-a za one koji su zainteresovani za održivost.

Takođe je bilo angažovanje nekih od najvažnijih institucija širom sveta. To uključuje Belu kuću u SAD, i Dauning strit 10 i Donji dom 2021.

Inspirisan testom izdržljivosti koji je obavio Sir Stirling Moss pre 70 godina, smatra se da je „Driven To Extremes Euro EV Marathon“ prvi put ruta isprobana u potpuno električnom vozilu kao neprekidno putovanje.

Tim je ponovo odlučio da koristi električni krosover Kia EV6, pošto je nedavno koristio automobil da završi prvu vožnju „Fen to Fell“ u EV, rutu od 209 milja (336 km) od najnižih do najviših puteva u Britaniji. Prvi put kada je neko vozilo krenulo na rutu, ovo je završeno sa jednim punjenjem sa naznačenim preostalim dometom od 107 milja (172 km).

Driven to Ektremes Euro EV Marathon“ zasniva se na avanturi koju je poduzeo Stirling Moss 1952. Izveden kao reklamni trik za promociju tada nove limuzine Humber Super Snipe sa 4 vrata, zajedno sa trojicom njegovih „brzih prijatelja“, posetili su 15 evropskih zemalja za manje od pet dana.

Izazov za 2022. daje tom putovanju modernu perspektivu i pomaže u prikazivanju i promovisanju vožnje električnih automobila. Osim toga, završiće se na Svetski dan EV kada se avantura završi 9. septembra.

Izazov, putovanje od Osla do Lisabona, uključivaće vožnju oko 200 milja (322 km) u isto vreme koristeći evropsku javnu mrežu za punjenje širom Evrope. Kia EV6 „Air“ je partner za Driven To Extremes tim da se uhvati u koštac sa maratonom od 3600 milja (5633 km) zahvaljujući svom dometu od 328 milja (528 km) sa jednim punjenjem. Sa svojom prostranom kabinom i dugim međuosovinskim rastojanjem, automobil će pružiti udobnost tokom ove 120-časovne vožnje.

Osim toga, njegova tehnologija ultra brzog punjenja od 800 V će svesti zaustavljanje na minimum. EV6 je u stanju da napuni bateriju od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta kada se koristi punjač od 350 kW, ili od 10 do 80 procenata za 1 sat i 13 minuta koristeći punjač od 50 kW. Ovo će omogućiti timu da odabere optimalne tačke zaustavljanja na putu.

Da bi tim imao najbolje moguće šanse da završi izazov na vreme, koristiće i „Kia Charge“. Ovo omogućava lak pristup punjačima u svim delovima Velike Britanije, Severne Irske i Evrope. Kia Charge omogućava vlasnicima da biraju između 23 operatera punjača u Velikoj Britaniji preko jednog naloga i na desetine drugih širom Evrope.

Kia Charge omogućava trenutni pristup više od 21.000 konektora širom Velike Britanije, što je ekvivalentno približno 70 procenata nacionalne javne infrastrukture, i više od 300.000 u 29 evropskih zemalja, sve sa jednog naloga.

Mek Mekeni, vođa projekta, rekao je: „Želimo da pokažemo kako je moguće preći veliku razdaljinu za kratko vreme korišćenjem EV-a i da su vozila, kao i infrastruktura za punjenje, već dostupni. Kia EV6 je bio očigledan izbor za ovaj neverovatan izazov jer smo bili ozbiljno impresionirani automobilom tokom probnih perioda, a znamo koliko je sposoban i udoban na dugom putovanju.“

Od svoje polazne tačke u Kijinom norveškom sedištu u Lørenskom na periferiji Osla, tim vozača će koristiti glavne puteve i mostove da pokrije 3.600 milja (5633 km), a avanturu će u svakom trenutku pratiti GPS. Lokacija će biti dostupna preko sajta Max Adventure.

Tročlani tim će se smenjivati za volanom EV6, odmarati i navigirati. Jedina planirana zaustavljanja biće napravljena za zamenu vozača i punjenje vozila. Vozilo za podršku, koje takođe isporučuje Kia, pratiće EV6 da dokumentuje vožnju, sa fotografskom i filmskom ekipom.

Redovna ažuriranja, uključujući slike i video zapise tima, biće dostupna tokom vožnje, objavljivana preko sopstvenih društvenih kanala, kao i preko Kia UK i drugih partnera za podršku.

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...