Dojče Telekom pokreće 5G projekat u luci Duizburg

U Dojče Telekomu su objasnili da inicijativa predviđa da se poluautomatizovano upravljanje lučkim dizalicama testira putem mobilne komunikacione tehnologije. Cilj projekta je povećanje kapaciteta manipulacije kontejnerima.

Do sada poluautomatizovana kontrola pokretne opreme za rukovanje teretom u unutrašnjim lukama nije bila moguća.
Država Severna Rajna-Vestfalija odabrala je projekat za finansiranje putem konkursa 5G.NRW i obezbediće oko milion evra u naredne dve godine.
U okviru inicijative, Dojče Telekom oprema luku Logport I u Duizburgu Rajnhauzenu sopstvenom 5G kampus mrežom za projekat, koja se može prilagoditi individualnim tehničkim zahtevima.
Poluautomatizacija uz pomoć 5G tehnologije bi trebalo da poveća kapacitet dizalica, što bi povećalo promet kontejnera, a da luci ne bude potreban dodatni prostor. Telekom je napomenuo da postoje planovi da se koristi 5G tehnologija za povezivanje velikog broja kamera i senzora u lučkom području, nešto što će rukovanje robom drumom, železnicom i vodom učiniti transparentnijim i stoga lakšim za upravljanje.
Pored Duisport grupe, lokalne kompanije će takođe imati koristi od izgradnje 5G mreže kampusa na lokaciji luke. Zahvaljujući 5G tehnologiji, oni će moći da automatizuju i dalje optimizuju svoje pojedinačne procese. Za operatere dizalica ovo ne samo da poboljšava uslove na radu, već u isto vreme nova generacija mobilnih komunikacija čini procese pouzdanijim i bezbednijim, saopštio je Dojče Telekom.
Hagen Rikman, generalni direktor odeljenja za poslovne korisnike u Dojče Telekom-u, rekao je: „Telekom ne samo da ima priliku da izgradi i upravlja infrastrukturom ovde u Duizburgu. Ovim projektom ćemo zajedno sa našim partnerima istraživati i razvijati nova polja primene za 5G. Digitalizacija igra sve važniju ulogu, posebno u logističkim procesima. 5G je važan pokretač za ovo. I luka Duizburg i kompanije koje tamo posluju imaće koristi od ovog projekta.“
Dojče Telekom je ranije saopštio da 92% domaćinstava u zemlji već može da pristupi 5G mreži operatera, dok LTE pokrivenost dostiže 99% nemačke populacije.
Dojče Telekom je takođe saopštio da trenutno koristi frekvencije od 3,6 GHz za pružanje 5G usluga na više od 2.000 lokacija širom Nemačke.
Valter Goldenits, generalni direktor tehnologije u Telekomu, ranije je rekao da će 99 odsto domaćinstava u Nemačkoj imati pristup 5G mreži telekoma do 2025.
Telekom je započeo uvođenje svoje 5G mreže u ograničenom broju gradova širom Nemačke početkom jula 2019.

izvor&foto: enterpriseiotinsights.com

Pročitajte i...