Da li će do kraja 2020. Tesla će proizvesti potpuno autonomno vozilo?

Kako je ekscentrični vlasnik Tesle, Ilon Mask najavio u četvrtak da će taj proizvođač električnih automobila do kraja godine proizvesti potpuno autonomno vozilo.

On je ovih godina u više navrata davao smele prognoze obećavši prvo potpuno autonomno vozilo u 2018., da bi posle pomerio rok na početak 2020

Portal alogistics je već izvestio da je kompanija odložila proizvodnju svog autonomnog kamiona za dve godine, ostaje da se vidi šta će se desiti i da li će do kraja 2020. potpuno autonomno vozilo biti proizvedeno?

Sasvim sam siguran da ćemo vrlo brzo, još ove godine, dosegnuti peti stepen autonomne vožnje koja je u načelu potpuno samostalna vožnja“, rekao je Mask u videoporuci povodom otvorenja Međunarodne konferencije o veštačkoj inteligenciji (WAIC) u Šangaju.

Teslina vozila su već delom autonomna

Postoji pet grupa autonomnih vozila, zavisno od njihovog stepena autonomije. Peta faza su potpuno autonomni automobili koji mogu da se voze bez vozača na bilo kom putu. Teslini automobili su već delom autonomni, ali analitičari misle da proizvodnja potpuno autonomnih vozila nailazi na znatne pravne i regulatorne prepreke.

Kompanija Tesla je prošle nedelje na berzi dosegnula najvišu vrednost od svih kompanija u automobilskom sektoru, premašivši Toyotu, premda Maskova kompanija prodaje puno manje automobila od japanskog konkurenta.

Teslina vrednost premašila je 224 milijarde dolara.

izvor: index.hr

foto: telanganatoday.com

Pročitajte i...