DHL Supply Chain razvija 400.000 kvadratnih metara skladišta bez ugljenika

Stručnjaci za nekretnine iz DHL Supply Chain-a, vodećeg svetskog dobavljača ugovorne logistike, razvili su portfolio nekretnina sa neutralnim emisijama ugljenika od 400.000 kvadratnih metara kako bi podržali zahteve rasta kupaca na šest evropskih Tier 1 tržišta. Smeštene u centralnim logističkim zonama, sve lokacije će imati koristi od odlične multimodalne transportne povezanosti dizajnirane da opslužuju klijente u različitim sektorima.

Sve zgrade će imati moderne tehničke specifikacije, koje će odražavati koncept kampusa i postati kritična čvorišta za DHL Supply Chain i njegove domaće i međunarodne kupce. 14 jedinica, izgrađenih na 10 razvojnih lokacija, nalaze se na glavnim logističkim tržištima u Nemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Finskoj, Italiji i Poljskoj. Pored toga, sve zgrade će ispuniti ključne kriterijume održivosti kao što su BREEAM Excellent i EPC A, biti u skladu sa taksonomijom EU i proći će procenu Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM).

„Razvoj 400.000 kvadratnih metara ugljen-neutralnih skladišta je važan strateški korak jer nam je cilj da zadovoljimo rastuću potražnju naših kupaca za održivijim skladišnim prostorom na strateškim tržištima. Sva sredstva koju razvijamo su podržana odličnim osnovama, bilo da se radi o održivosti, digitalizaciji, lokaciji, demografiji ili stažu. Povezanost ili blizina ključnim tržištima prodaje nam pomaže da poboljšamo vreme isporuke za naše kupce, dok budno oko na okolne društvene faktore i zajednice u kojima poslujemo pomaže nam da stvorimo atraktivna radna mesta i obezbedimo naš pristup lojalnoj i sposobnoj radnoj snazi. Ovi faktori pomažu nama i našim klijentima da budemo još uspešniji i vode put u održiviju budućnost.” kaže Hendrik Venter, izvršni direktor DHL-ovog lanca snabdevanja EMEA.

Za prvu tranšu ovog portfelja skladišta od 400.000 kvadratnih metara, DHL Supply Chain je već pronašao investitora i strateškog partnera. Allianz Real Estate, u ime nekoliko kompanija Allianz grupe, i DHL Supply Chain su sklopili kupoprodajni ugovor za prodaju prve polovine portfelja. Predviđeno da bude završeno između Q1 2023. do Q1 2024, skladišta će predstavljati jednu od najvećih akvizicija Allianz Real Estate sektora u pojedinačnoj logistici, u smislu bruto zakupljive površine, do sada: ukupno, pet objekata pokrivaće preko 200.000 kvadratnih metara.

DHL Supply Chain će zauzeti najmanje 85% objekata razvijenih za Allianz Real Estate na dugoročni zakup nakon završetka.

„Veoma smo ponosni što možemo da ponudimo našim klijentima efikasne mogućnosti rasta sa skladištima koja se ne nalaze samo na ključnim tržištima i ispunjavaju potrebe naših klijenata, već ispunjavaju i najviše ESG kriterijume i kriterijume održivosti. Ovo omogućava našim klijentima i nama da stvorimo poslovne prilike koje su kompatibilne sa našom mapom puta održivosti, koja ima za cilj da učini svaki aspekt lanca snabdevanja održivijim, što naravno uključuje i našu nekretninu. Veoma se radujemo još mnogo ovakvih projekata u budućnosti,” kaže Džo Majks, globalni šef rešenja za nekretnine u DHL Supply Chain.

Pročitajte i...