Devet trendova u lancu snabdevanja automobilske undustrije

Neki od trendova na koje treba obratiti pažnju u lancu snabdevanja automobilske industrije:1) Automatsko rukovanje (AGV)

Transportni sistemi bez vozača su se do sada prvenstveno koristili za veoma repetitivne zadatke, kao što je transport malih delova. Predviđamo da će se kamioni sa uskim prolazima (VNA), viljuškari sa pomičnim stubom i pikeri niskog nivoa (LLOP) sve više koristiti u automatizovanom transportu i pri odlaganju i vađenju paletizovane robe. Ovo može uključivati potpunu ili delimičnu automatizaciju kamiona pomoću indukcionih petlji, sistema kamera, lasera, GPS-a ili kombinacije nekoliko sistema.

2) Povezane mašine

Za pametne proizvođače, upotreba IoT (Internet of Things) uređaja poboljšava efikasnost i produktivnost proizvodnih operacija, pomažući da se minimizira vreme isporuke novih vozila. Povezivanjem svojih kamiona, preduzeća mogu da drže prste na pulsu čitave flote u realnom vremenu i osiguraju da se sve odvija glatko.

3) Sistemi tegljača za automatizovane operacije

Umesto da isporučuju pune palete na proizvodnu liniju, većina aplikacija sada usvaja koncept „Milk Run“ i isporučuje manje komplete za proizvodnju tačno na vreme, dok u isto vreme prikuplja prazne kontejnere. Komponente se obično transportuju na kolicima pomoću tegljača za vuču koji može da upravlja čovek ili, sa posebnim programiranjem, biti automatizovan.

4) Podrška lokalnih organizacija sa globalnim partnerstvima

Fokus na lokalnu podršku nastavlja da bude sve važniji trend jer se preduzeća oslanjaju na još brži odgovor kako bi izbegla zastoje u svojim operacijama „Tačno na vreme“. Ovo je posebno tačno u istočnoj Evropi gde se mnogi vrhunski automobili proizvode u nekim od najmodernijih i najproduktivnijih fabrika u celoj Evropi.

5) Opcije napajanja koje odgovaraju aplikaciji

Postoje novi načini za pokretanje kamiona za podizanje tereta, od kojih su neki smatrani nezamislivim pre nekoliko godina. Štaviše, ovi razvoji su komercijalno održivi, što potencijalno dovodi do značajnih ušteda troškova. Dakle, koja opcija napajanja je budućnost? Pa, mislimo da to zavisi od aplikacije.
Gorivne ćelije mogu biti prave za neke, litijum-jonske za druge i TNG za treće. Jedan nedavni primer je logistička firma Agility sa sedištem u Štutgartu. Odjednom su morali da rade više sati nego ranije kako bi bili sigurni da su delovi automobila spremni za isporuku. Jednostavno nije bilo dovoljno energije da obezbedi otprilike dva dodatna radna sata dnevno koristeći njihov postojeći električni vozni park. Odlučili su se za Hister® LPG kamione koji su postigli niže ukupne troškove.
U međuvremenu, rad sa velikom propusnošću u više smena sa 15 ili više kamiona može uzeti u obzir najnoviju tehnologiju gorivih ćelija. Ova opcija postaje sve zastupljenija jer nudi prednosti električne energije uz pogodnost goriva.
Vodoničke gorivne ćelije se pune gorivom za nekoliko minuta. Kada je u pitanju rad u više smena sa dve ili više zamene baterija dnevno, ovo brzo punjenje nudi značajne prednosti u produktivnosti.
Ne samo da postoji veća iskorišćenost kamiona, može biti i mnogo drugih prednosti ako se koristi u pravoj primeni. Na primer, uklanjanje punjača olovnih baterija, menjanje stanica i prostorija za pranje mogu pomoći da se povrati značajna kvadratura unutar objekta.
Dakle, trend nije tip moći, već razumevanje principa da zavisi od primene.

6) To je lično

Kako proizvodni procesi postaju složeniji, tako raste i važnost prilagođene flote za rukovanje. Ovo je rastući trend u industriji jer preduzeća traže opremu koja posebno odgovara njihovim potrebama dobavljačima za rukovanje materijalima.

7) Simulirajte uspeh

Da li će izbor kamiona biti efikasan na bilo kojoj lokaciji? Simulacija može pomoći da se odgovori na ovo pitanje pre naručivanja kamiona. Hister® simulator skladišta, na primer, omogućava preduzećima da isprobaju različite scenarije, dajući niz rezultata koji blisko simuliraju svakodnevne operativne varijacije.
3D slike pokazuju kako će izgledati operacija, pružajući platformu za isprobavanje različitih opcija. Svaka simulacija uzima u obzir značajne detalje kao što su pražnjenje baterije, ponovno punjenje, promena vremena i brzina, obrasci smena operatera, vreme pauze, sposobnost/dozvola za vožnju određenih tipova kamiona i još mnogo toga.

8) Vaganje

Proizvođači automobila i Tier dobavljači prevoze skoro sve svoje komponente u kontejnerima, izmenljivim karoserijama ili prikolicama. U 2016. SOLAS (Konvencija o bezbednosti života na moru) dodala je novi uslov za utovar kontejnera na izvozne brodove. To je značilo da svi upakovani kontejneri moraju imati verifikovanu bruto masu (VGM), bilo da je verifikovan od strane pošiljaoca ili terminala.
Sadržaj kontejnera se može izmeriti pre pakovanja pomoću mobilne vage, na primer, uz naknadno dodavanje tare (težine praznog kontejnera). Alternativno, upakovani kontejner se takođe može meriti kao jedan, na primer sa Hister ReachStacker-om opremljenim statičkim sistemom za merenje.

9) Rukovanje čelikom sa električnim voznim parkom

Čelični namotaji ili ploče koje se koriste u presama za pravljenje delova karoserije automobila su obično izuzetno teške i obično koriste Hister velike kamione na dizel motor kapaciteta do 52 tone.
Ne samo da je Hister razvio više opcija za rukovanje čelikom i povećao fleksibilnost mašina, u bliskoj budućnosti, automobilska industrija će moći da elektrifikuje svoje velike kamionske flote, proizvodeći nultu emisiju uz postizanje uporedivih performansi pune smene.

Pročitajte i...