DEUTZ motor na vodonik spreman za tržište

Kompanija DEUTZ lansira TCG 7.8 H2, svoj prvi motor na vodonik. Pogon, koji ispunjava sve kriterijume podobnosti koje je postavila EU za motore sa nultom emisijom CO2, je dodatni dodatak portfoliju pogonskih sistema sa niskom emisijom i nultom emisijom.

„DEUTZ je pionir ugljenično-neutralnih pogonskih sistema. Već proizvodimo čiste i visoko efikasne motore. Sada preduzimamo sledeći korak: Naš motor na vodonik je spreman za tržište. Ovo predstavlja važnu prekretnicu koja će nam pomoći da damo svoj doprinos Pariskim klimatskim ciljevima“, kaže dr Frank Hiler, izvršni direktor DEUTZ AG.

Motor sa pogonom na vodonik prošao je početne testove na ispitnom stolu i trebalo bi da krene u punu proizvodnju 2024. Dr Markus Miler, glavni tehnološki direktor DEUTZ AG, objašnjava: „Šestocilindrični TCG 7.8 H2 je na osnovu postojećeg dizajna motora, generišući izlaznu snagu od 200 kW, radi neutralno i veoma tiho. U principu, motor je pogodan i spreman, ali zbog raspoložive infrastrukture verovatno će se prvo koristiti u stacionarnoj opremi, generatorima i železničkom transportu.“

Pri pilot projekat

Prvi pilot projekat vodoničnog motora biće u stacionarnoj opremi za proizvodnju energije u partnerstvu sa regionalnom komunalnom kompanijom. Pilot projekat je sa jasnim ciljem da se demonstrira pogodnost motora za svakodnevnu upotrebu.

izvor&foto: deutz.com

Pročitajte i...