Dešavanja u Crvenom moru – live blog

Napadi Huta na plovila koja prolaze kroz Crveno more su u porastu, što dovodi do toga da operateri kontejnerskih brodova i ro-ro operateri preusmeravaju brodove kako bi izbegli opasnost.

Pratite blog uživo blog na alogistics u nastavku za najnovije informacije:

Osam od 10 najvećih kontejnerskih brodova sada izbegava moreuz Bab al-Mandab zbog sukoba u Crvenom moru, prema konsultantskoj firmi RSM. Osam linijskih brodova, koji kontrolišu 61% globalnog brodskog kapaciteta, preusmeravaju se oko Afrike, što dodaje oko 10-14 dana vremena putovanja i značajno povećava troškove. RSM je rekao da predviđa da se prekid lanca snabdevanja nastavi najmanje tokom prvog kvartala godine.

Kašnjenja u okeanskom transportu počinju da prebacuju neke količine tereta iz bivše Azije na alternativu železnicom, prema kompaniji Freightos.
Kompanija je dodala da bi mogući uticaji promene kapaciteta i nestašice opreme na putevima koji nisu na Crvenom moru mogli biti manji nego što se očekivalo, jer su prevoznici odbili povećanje stope i doplate za transatlantske pošiljke namenjene za ovu nedelju.

Na drugom mestu, firma za vidljivost lanca snabdevanja Portcast otkrila je da je kriza na Crvenom moru izazvala porast emisije CO2 dok se brodovi kreću oko Rta dobre nade. Portcast je rekao da su transportne rute koje su pogođene u regionu Sueckog kanala i na Bliskom istoku zabeležile porast od 350%, dok su emisije porasle na rutama Singapur/Malezija ka Evropi za 40% i Singapur/Malezija do istočne obale SAD za 16%. Iz Kine u Evropu emisije su porasle za 30%, a u Kinu do istočne obale SAD za 12%.

Očekuje se da će raspoloživost kontejnera i prostor za brodove biti još ograničeniji uoči kineske Nove godine, dok se očekuje da će vozarine ostati visoke, prema platformi za logistiku kontejnera Container xChange. Christian Roeloffs, izvršni direktor Container xChange, rekao je da je tekući sukob u Crvenom moru „situacija iz noćne more za otpremnike i izvoznike“. On je rekao da je uticaj od prošlog meseca bio značajno odvraćajući za kontejnerske brodove, pri čemu je 70-80% kontejnerskog saobraćaja preusmereno. „Kako se kineska Nova godina približava usred tekućih poremećaja u Crvenom moru, očekujemo pooštravanje dostupnosti kontejnera i prostora za brodove u fazi pre kineske Nove godine“, rekao je Roeloffs. „Promena rute preko Rta dobre nade dodaje složenost situaciji. Očekujemo da će vozarine ostati povišene, a menadžeri lanca snabdevanja će morati da upravljaju tekućim poremećajima u rasporedu.” Nakon kineske Nove godine, Roeloffs je rekao da kompanija predviđa prazne plovidbe i smanjenje kapaciteta prevoznika.

Maersk je najavio promene u svojoj ME2 usluzi zbog tekuće situacije u Crvenom moru. U danas objavljenom savetodavnom obaveštenju za korisnike, navedeno je da će usluga ME2, koja pokriva rute između Evrope i Indije, Bliskog istoka i Afrike, biti preusmerena preko Rta dobre nade.
Na istok od Evrope, ruta obično ide od luke Tanger-Med u Maroku, najveće luke u Africi do Džavaharlala Nehrua, druge najveće kontejnerske luke u Indiji. Na zapadu od IMEA u Evropu, ruta obično ide od Džebel Alija, velike luke na južnoj periferiji Dubaija, UAE, do Đenove na severozapadu Italije.
Maersk je rekao da će revidirana rotacija biti Džebel Ali, UAE – Mundra, Indija – Džavaharlal Nehru, Indija – Port Tanger-Med, Maroko – Alhesiras, Španija – Salalah, Oman – Džebel Ali, UAE. Usluga će se okrenuti u zapadnom Mediteranu.
Da bi se ublažio poremećaj, Maersk je rekao da će luke Alhesiras i Tanger biti korišćene za dalje veze sa severnom Evropom i Mediteranom, a biće dodat i fider za Valensiju u Španiji i Vado u Italiji. Čvorišta u Salalahu i Džebel Aliju nude veze sa preostalim lokacijama na Bliskom istoku.

Kompanija za istraživanje i analizu podataka Sea-Intelligence saopštila je da je kriza u Crvenom moru štetnija za lance snabdevanja od Covid pandemije.

U svom izveštaju o Trade Capacity Outlook, kompanija je analizirala nedeljno odstupanje kapaciteta od 52-nedeljnog prosečnog osnovnog nivoa. U aprilu 2020, zbog pandemije Covida, TEU kapacitet nedeljno je odstupio od norme od – 50%, dok je TEU kapacitet nedeljno odstupio za – 60% zbog tekuće krize u Sueckom kanalu.

Kriza na Crvenom moru je sada imala drugi najveći negativan uticaj na brodski kapacitet u poslednjoj deceniji, nadmašena samo krizom Ever Given 2021. godine, kada je brod blokirao Suecki kanal i izazvao gubitak kapaciteta od skoro 90%.

Suzuki će obustaviti proizvodnju svojih modela Vitara i S-Cross iz svoje fabrike u Mađarskoj od 15. januara do 21. januara zbog kašnjenja u isporuci svojih motora japanske proizvodnje.

Napetosti su dodatno porasle na Bliskom istoku pošto je projektil ispaljen iz Jemena pogodio teretni brod u vlasništvu SAD u Crvenom moru u ponedeljak (15.) kasno noću, povećavajući mogućnost novih američkih vojnih udara na Jemen kao odgovor, izveštavaju strani mediji. Trgovački brod Gibraltar Eagle, koji nosi zastavu Maršalskih ostrva, pogođen je u Crvenom moru protivbrodskom balističkom raketom koju su Huti ispalili iz Jemena, ali nije pretrpeo značajniju štetu i nastavlja svoj put. Druga ispaljena raketa pokvarila se i srušila se na kopno u Jemenu. Napadi Huta usledili su nekoliko dana nakon što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pogodile više ciljeva u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti sa preko 100 bombi i projektila. Huti su obećali osvetu SAD, UK i bilo kojoj naciji koja pomaže koaliciji. Huti već više od mesec dana vrše napade na brodove u Crvenom moru, tvrdeći da ciljaju samo brodove koji su povezani ili su na neki drugi način povezani sa Izraelom. Većina najvećih svetskih brodarskih kompanija obustavila je slanje brodova kroz Crveno more i sada koriste mnogo duži put oko Afrike. Ovo je povećalo stope isporuke i izazvalo određene poremećaje u globalnim lancima snabdevanja.

Volvo automobili, koji su u većinskom vlasništvu kineskog Geely-ja, ove nedelje će obustaviti proizvodnju u svojoj fabrici u Gentu u Belgiji na tri dana zbog kašnjenja izazvanih bezbednosnom situacijom u Crvenom moru, saopštila je kompanija . Isporuka menjača je odložena, rekao je portparol švedskog proizvođača automobila, druge kompanije posle Tesle koja je otkrila prekid u proizvodnji zbog napada na brodove u Crvenom moru. Isporuka automobila, proizvodni ciljevi i njena druga evropska fabrika u Geteborgu, u Švedskoj, radiće normalno. Napadi militanata Huti koje podržava Iran, u znak solidarnosti sa palestinskom islamističkom grupom Hamas u njenoj borbi protiv Izraela u Gazi, poremetili su jednu od najvažnijih svetskih brodskih ruta, primoravajući kontejnerske brodove da putuju preko južne Afrike i izbegavaju Suecki kanal. To dodaje oko 10 dana i troškove goriva od milion dolara putu od Azije do Evrope.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je dalju vojnu akciju protiv snaga jemenskih Huta ako nastave sa napadima na brodove u Crvenom moru uprkos desetinama američkih i britanskih vazdušnih napada na objekte te grupe koju podržava Iran. Intenzivirajući zabrinutost zbog širenja regionalnog sukoba, američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice ove nedelje su lansirali rakete na ciljeve širom Jemena koje kontroliše ta grupa, koja je svoju pomorsku kampanju postavila kao podršku Palestincima pod opsadom Izraela u Gazi pod upravom Hamasa. Čak i dok su se lideri Huta zaklinjali na odmazdu, Bajden je u petak upozorio da bi mogao da naredi nove udare ako ne zaustave svoje napade na trgovačka i vojna plovila u jednom od ekonomski najvitalnijih plovnih puteva na svetu.

Tesla je saopštila da će zaustaviti proizvodnju na dve nedelje, od 29. januara, u svojoj fabrici u Gruenhajdu u Berlinu nakon vazdušnih napada koje su izvele SAD i Velika Britanija u Jemenu. Proizvođač automobila je rekao da je duže vreme isporuke kao rezultat poremećaja u Crvenom moru stvorilo prazninu u njegovom lancu snabdevanja. U saopštenju, iz kompanije Tesla navode: „Oružani sukobi u Crvenom moru i povezane promene u transportnim rutama između Evrope i Azije preko Rta dobre nade takođe utiču na proizvodnju u Gruenhajdu. Znatno duže vreme transporta stvara jaz u lancima snabdevanja.”

Kompanija je saopštila da će fabrika ponovo biti otvorena 11. februara.

Pre proizvodnje u Nemačkoj, Teslina odlazna logistika u Evropi za uvoz imala je periode velike potražnje za logističkim uslugama praćene periodima veoma niske potražnje. U toj situaciji, proizvođač automobila se u velikoj meri oslanjao na spot tržište, ali je poslednjih godina povećao proizvodnju.

Portparol Huta Mohamed Abdulsalem rekao je da će nastaviti da gađaju brodove koji idu ka Izraelu.

Pročitajte i...